[vc_custom_heading text=”A”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

WAT IS HET?

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan vergallen. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.

 

HOE ONTSTAAT HET?

Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Verder moet gedacht worden aan oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen en industrieën. Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen een bestaande acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn acne onder de kin rand van een helm en op het voorhoofd onder een voorhoofdsband.

Tenslotte zijn er nog verschillende geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan of verergeren van acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.

 

 

ACNE HEEFT NIETS TE MAKEN MET:

Het eten van verkeerd voedsel
Omdat acne vaak gepaard gaat met een vette huid, wordt nogal eens gedacht dat vet voedsel het ontstaan van acne bevordert. Vooral varkensvlees, chocola en patat worden als de boosdoeners beschouwd. Het is nooit gelukt dit verband in wetenschappelijk onderzoek aan te tonen. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.

Een vitaminetekort
Het heeft dan ook geen zin vitaminepreparaten tegen acne te slikken.

Slechte hygiëne
Ook dit is een fabel. Hygiëne houdt geen verband met acne. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid.

Infecties
Acne is geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen.

Transpiratie
Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk transpireren heeft geen invloed op de ernst van acne.

Spanningen of stress
Eerder is het omgekeerde het geval: een ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanning oproepen (minderwaardigheidsgevoel).

 

 

 

 

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN?

Acne vulgaris wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Als er een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten. Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand.

 

 

BIJZONDERE VORMEN VAN ACNE

Behalve acne vulgaris, hetgeen betekent “gewone” (meest voorkomende vorm van) acne, zijn er nog enkele vormen van acne met een ander beeld of een ander beloop.
Acne conglobata.

Acne conglobata is een ernstige vorm, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger dan bij de gewone acne (acne vulgaris). De schouders, de rug en de borst zijn in het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de dubbelcomedonen, grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes), die uiteindelijk genezen met achterlating van ontsierende littekens.
Acne ectopica (hidradenitis suppurativa). Dit is een variant van acne op ongewone plaatsen, zoals de oksels, de liezen en op de billen. Het kan zeer ernstig zijn. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen kunnen de patiënt veel ongemak bezorgen. Deze vorm van acne komt meestal voor na het 20e levensjaar, met name bij rokers.
Acne excoriée.

Sommige mensen met acne, veelal jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening, dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen. Daardoor wordt de ontsteking alleen maar erger en ontstaat littekenvorming (acne excoriée).

 

 

HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD?

Acne is in het algemeen gemakkelijk te herkennen, zodat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van de zichtbare afwijkingen. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig.
Acne wordt vaak op basis van het aantal pukkels en puistjes en de uitgebreidheid beoordeeld als mild, matig of ernstig. De aanwezigheid van littekens speelt mee in het beoordelen van de ernst van de acne.

 

WAT IS DE BESTE BEHANDELING?

Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen.
Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne “rustig” wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat.
De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart.
Bij de behandeling heeft men de keuze uit diverse middelen die op verschillende manieren werken:

 

Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan
Hiertoe behoren benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen. Zij worden toegepast in een crème, gel of lotion. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert, zodat de talg gemakkelijk naar buiten kan. Het ontstaan van mee-eters wordt hierdoor tegengegaan. Daarnaast remt benzoylperoxide ook in geringe mate de bacteriegroei. Bij lichte vormen van acne kan met benzoylperoxide, tretinoïne of adapaleen eenmaal per dag worden volstaan.
Een bezwaar van benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen is dat deze stoffen de huid in het begin van de behandeling dikwijls irriteren. Zo nodig kan daarom de sterkte worden verlaagd of kan het middel om de dag worden aangebracht.

 

Middelen die de groei van bacteriën tegengaan
Behalve het reeds genoemde benzoylperoxide zijn het vooral antibiotica die de groei van bacteriën tegengaan. Zij kunnen zowel uitwendig als inwendig worden toegepast, vaak in combinatie met tretinoïne, adapaleen of benzoylperoxide. Antibiotica worden meestal gebruikt voor de matige tot ernstige acne. De antibiotica die het meest inwendig worden gebruikt zijn doxycycline en minocycline. Indien voor een dergelijke behandeling gekozen wordt, dient het antibioticum langere tijd (3 tot maximaal 6 maanden) gegeven te worden. Antibiotica die uitwendig in een gel of lotion worden toegepast zijn erytromycine en clindamycine.

 

Middelen die de ontsteking remmen
Sommige antibiotica, waaronder de eerdergenoemde doxycycline en minocycline, hebben tevens een ontstekingsremmende werking.

 

Middelen die de talgvorming verminderen
Van “de pil” is allang bekend dat deze de talgvorming kan beïnvloeden. Er zijn anticonceptiepillen op de markt die een gunstig effect hebben op acne. Dit is aanbevolen voor vrouwen die naast de acnebehandeling ook een anticonceptiepil willen gebruiken.
Een ander middel dat de talgproductie onderdrukt is isotretinoïne. Dit geneesmiddel bevat een stof die verwant is aan vitamine A. Het is een zeer effectief middel voor inwendig gebruik. Naast onderdrukking van de talgproductie heeft isotretinoïne een remmend effect op de abnormale verhoorning in de afvoergang van de talgklier en onderdrukt het de ontstekingsreactie. Het wordt uitsluitend voorgeschreven bij ernstige vormen van acne, die onvoldoende reageren op andere middelen.
De meest voorkomende bijwerking is uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid. Soms kunnen leverenzymen en vetten in het bloed stijgen tijdens de behandeling. Daarom is bloedonderzoek nodig.
Isotretinoïne heeft ernstige risico’s bij gebruik tijdens de zwangerschap. Als gevolg hiervan kunnen ernstige aangeboren afwijkingen ontstaan. Om die reden moet een eventuele zwangerschap worden uitgesloten voordat de behandeling kan beginnen. Tevens moeten vrouwen in de vruchtbare levensfase extra maatregelen nemen om zwangerschap te voorkomen tijdens de behandeling en tot een maand na staken van de behandeling.
De voor- en nadelen van deze behandeling dienen zorgvuldig tegen elkaar te worden afgewogen.

 

Psychotherapie
Als de puistjes het dagelijkse leven dusdanig vergallen, dat nergens anders meer aan gedacht kan worden en sombere gevoelens overheersen, kan psychotherapie een zinvolle bijdrage leveren. Gedragstherapie kan helpen om verlost te worden van de drang om steeds aan ieder pukkeltje te zitten, waardoor acne immers verergert of in stand wordt gehouden.

 

 

WAT KUNT U ZELF NOG DOEN?
De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Een te intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen wordt ontraden in verband met het risico op huidkanker. Overdaad schaadt! Het is belangrijk zich te realiseren dat sommige behandelingen die de dokter heeft voorgeschreven tegen acne (zoals isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid als het ware extra gevoelig maken voor zonlicht.
De behandeling van acne heeft altijd even tijd nodig om effect te sorteren. Veelal duurt het minstens 1 tot 3 maanden voordat een bevredigend resultaat is bereikt.
De meeste patiënten met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Dit kan tot uitdrukking komen in een vettig glimmend gezicht. Door de huid vooraf te reinigen kunt u het teveel aan talg weghalen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Geadviseerd wordt de huid dagelijks te wassen met lauw water, zonder te schuren of te scrubben. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.
Tijdens de behandeling kan een droge huid ontstaan. Een hydraterende crème kan daarbij soms uitkomst bieden, maar pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor weer puistjes kunnen ontstaan.
De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Een te intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen wordt ontraden in verband met het risico op huidkanker. Overdaad schaadt! Het is belangrijk zich te realiseren dat sommige behandelingen die de dokter heeft voorgeschreven tegen acne (zoals isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid als het ware extra gevoelig maken voor zonlicht.
Tenslotte is het verstandig niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het vaak beter een ander middel aan de behandeling toe te voegen. Omdat bij het ontstaan van acne meerdere factoren samen een rol spelen zal meestal een combinatiebehandeling nodig zijn, zodat de aandoening op meerdere fronten tegelijk wordt bestreden.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN?

Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Levenslange littekens kunnen door bovengenoemde behandelingen grotendeels worden voorkomen. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.

WAT ZIJN ACTINISCHE KERATOSEN?

Actinische keratosen (keratosis actinica) zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een lichtbruine kleur. De bovenste laag van de huid, de hoornlaag, is dikker ter plaatse, daarom voelt het ruw aan. Die verdikking ontstaat doordat de huidcellen niet normaal uitgroeien, en de reden daarvoor is weer dat ze beschadigd zijn door jarenlange blootstelling aan teveel zon. Actinisch betekent: veroorzaakt door zonlicht, en keratose is de term voor een verhoornings-stoornis van de huid (Grieks: aktis = straal ; keratose = verhoorning van de huid). De kleur varieert van huidkleurig tot lichtbruin. Deze huidafwijkingen ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde delen van het lichaam, vooral in het gelaat en op de handruggen.

Actinische keratosen worden vooral op oudere leeftijd gezien, bij mensen die veel buiten zijn geweest. Maar de laatste jaren komt het ook steeds vaker voor op jongere leeftijd. Dat komt doordat onze levens-stijl is veranderd: we hebben steeds meer vakantie, zijn dan graag buiten, zoeken de zon op (zonvakanties, wintersport), gaan naar tropische landen, vinden het fijn als we er gebruind uitzien, sommigen gaan ook regelmatig onder de zonnebank. Al deze blootstelling aan zonlicht beschadigt de huid.

Wie lang in de tropen heeft gewoond, een licht huidtype heeft, of langdurig medicijnen heeft gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, loopt meer risico op het krijgen van actinische keratosen.

Actinische keratose komt vaak voor boven de 40 jaar, en het neemt toe met de leeftijd: bij de helft van de 50-jarigen zijn ze te vinden, en in de leeftijdsgroep 60-69 jarigen, met een licht huidtype (blond haar en blauwe ogen), heeft 80% actinische keratosen. Actinische keratosen zijn het gevolg van (teveel) ultraviolette straling en ze moeten beschouwd worden als mogelijke voorstadia van huidkanker.

Andere namen die voor actinische keratosen gebruikt worden zijn: keratosis actinica, dyskeratosis actinica, keratosis solaris, en keratosis senilis. De Engelse termen zijn actinic keratosis en solar keratosis.

HOE ONTSTAAN ACTINISCHE KERATOSEN?

Zonlicht of kunstmatig licht heeft zowel positieve als negatieve kanten voor de mens. Als goede eigenschap kan genoemd worden de aanmaak van vitamine D in de huid. Door velen wordt het zonnen ook als aangenaam ervaren. Het heeft een goed effect op ons humeur en als we een bruin kleurtje hebben dan voelen we ons gezond. De zon heeft echter ook negatieve kanten. Een voorbeeld van een direct schadelijk effect is de zonverbranding (zonnebrand), waarbij de huid rood en gezwollen wordt, en soms blaren ontstaan. Onder de lange termijn effecten van ultraviolette straling valt de vroegtijdige veroudering van de huid (de huid wordt droog, rimpelig, vlekkerig, bleekgeel tot bruin van kleur en voelt leerachtig aan), en de ontwikkeling van huidkanker en voorstadia daarvan.

Actinische keratosen ontstaan doordat het erfelijk materiaal (DNA) in de huidcellen beschadigd is geraakt door langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht. Daardoor kan de cel niet meer op een normale manier delen en uitgroeien en ontstaat aan de oppervlakte van de huid een abnormale verhoorning (keratose). Het ontstaan van deze actinische keratosen is afhankelijk van het huidtype en de totale hoeveelheid ultraviolette straling die iemand in de loop van het leven op de huid heeft gekregen. Hoe blanker de huid, des te meer kans men heeft op het ontwikkelen van deze huidafwijking.

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN?

Voorkeursplaatsen zijn de handruggen, de onderarmen, het gelaat en de schedelhuid. In het begin is de huidafwijking beter te voelen (als ruw plekje) dan te zien. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er aan de huid andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen, rimpels en dunner worden van de huid.

     

keratosis actinica voorhoofd

keratosis actinica voorhoofd

keratosis actinica voorhoofd

 

     

keratosis actinica handruggen

keratosis actinica handruggen

A.K. neus

HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD?

Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden. Bij twijfel over de diagnose, of als de afwijking onrustig is (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van roodheid, niet genezende wondjes, overmatige hoornvorming, of toename van de grootte), kan er door middel van het nemen van een klein huidmonster (biopt) nader onderzoek worden gedaan, om de diagnose met meer zekerheid te kunnen stellen.

WAT IS DE BEHANDELING?

Behandeling van actinische keratosen is noodzakelijk, omdat er een kans bestaat dat de afwijkingen overgaan in een vorm van huidkanker. Actinische keratosen kunnen op verschillende manieren behandeld worden door:

Oppervlakkige bevriezing met vloeibare stikstof. Dit is de eerste keus. Tijdens de bevriezing geeft dit een pijnlijk, tintelend gevoel, dat daarna wegtrekt. Zonodig kan men een pijnstiller gebruiken (paracetamol). Direct na het vriezen ontstaat er roodheid of zwelling, later kan er een blaar ontstaan. Eventueel mag die worden doorgeprikt. De plekken genezen uiteindelijk (meestal binnen 2 weken) als een oppervlakkige schaafwond. Er hoeft geen pleister op, drogen aan de lucht werkt het beste. De abnormaal verhoornende huid wordt verwijderd door het vriezen, en vervolgens geleidelijk vervangen vanuit de randen en de diepte door weer normaal uitgroeiende huid.
Curretage (het onder lokale verdoving wegschrapen van de plekken met een scherpe lepel), gevolgd door elektrocoagulatie (wegbranden van het weefsel, en dichtschroeien van de bloedvaten).
Verwijdering door chemische peeling. Hierbij worden zuren aangebracht op de huid die een oppervlakkige etsing veroorzaken.
Chirurgisch verwijderen. Soms is het noodzakelijk de hele afwijking eruit te snijden. Dit gebeurt veelal poliklinisch onder plaatselijke verdoving.
Zelfbehandeling met een celgroeiremmende crème (Efudix, 5% 5-fluorouracil) kan ook worden toegepast, met name als het om grote huidoppervlakken gaat. Deze crème moet 1-2 keer per dag dun worden aangebracht, op het gehele door zon beschadigde gebied. Vervolgens ontstaat precies op de plekken waar de actinische keratosen zitten een irritatie reactie. Op die plaatsen gaat de huid uiteindelijk ook kapot, er ontstaat een oppervlakkige wond. Het is de bedoeling om vervolgens nog 3 dagen door te gaan, en dan te stoppen. In totaal duurt de behandeling 2-4 weken, gemiddeld 3. Daarna geneest de huid zonder littekenvorming en blijven de actinische keratosen vaak lange tijd weg. Ook kleine nieuwe plekken, die met het blote oog nog niet zichtbaar waren, worden met deze behandeling verwijderd. Omdat het een celgroeiremmend middel is, moet men contact met slijmvliezen en ogen voorkomen, en na gebruik goed de handen wassen. Zwangeren mogen het niet gebruiken. Het maximale oppervlak dat per keer mag worden behandeld is 500 vierkante cm (circa 23 x 23 cm). Zie verder de folder over Efudix
Een nieuwe vorm van behandeling, met name bij uitgebreide afwijkingen, is behandeling met laser. Hierbij wordt de bovenste huidlaag als het ware verdampt. Het is wel belangrijk dat dit voorzichtig en met speciale lasers gebeurt, waarmee zeer oppervlakkig gewerkt kan worden, anders ontstaat er littekenvorming. Geschikte lasers zijn onder andere de silk touch CO2-lasers.
Aldara (imiquimod) is een crème, oorspronkelijk bedoeld voor de behandeling van genitale wratten. Het middel werkt ook bij actinische keratosen. Deze behandeling wordt 3 keer per week toegepast gedurende enkele weken. Aldara kan huidirritatie veroorzaken.
Photodynamische therapie bestaat uit het aanbrengen van een crème met een speciale chemische verbinding (meestal aminolevuline zuur) die op zich zelf geen schade veroorzaakt, maar na belichting met krachtig licht wel. De stof wordt aangebracht op de actinische keratosen, en vooral opgenomen in delende cellen. Daarna wordt het gebied belicht met een speciale lamp, waarbij alleen de afwijkende cellen, die de lichtgevoelige stof hebben opgenomen, worden gedood. De behandeling kan pijnlijk zijn.
Tretinoïne crème (vitamine A zuur) kan verouderingsverschijnselen van de huid enigszins tegengaan en heeft ook enig effect op actinische keratosen. De crème werkt echter langzaam en moet langdurig dagelijks worden toegepast.
Solaraze gel (3% diclofenac) is ook een nieuw product, op dit moment in de Verenigde staten geregistreerd voor actinische keratosen.

WAT KUNT U ZELF HIERNA NOG DOEN?

Het is belangrijk om verdere beschadiging van de huid door ultraviolette straling zoveel mogelijk te voorkomen. Het is niet nodig om de zon totaal te mijden, u moet er echter verstandig mee omgaan en zorgen dat u niet teveel UVB schade oploopt. Dit kan door minder lang in de zon te blijven, beschermende kleding en een hoofddeksel te dragen, het gebruik van de zonnebank te beperken, en door de huid te beschermen met anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor. In Nederland is een factor 15 of hoger meestal voldoende, in zuidelijker streken of bij veel zon een is een hogere factor nodig (factor 30 of hoger). Uiteraard is ook uw huidtype van belang bij het kiezen van de juiste sterkte zonnebrandcrème. Tevens is het goed om te onthouden dat een anti-zonnebrandcrème niet bedoeld is om langer in de zon te blijven, maar om, gedurende de tijd dat u in de zon bent, de huid te beschermen.

Verder is het raadzaam uw huid in de gaten te houden, en als er nieuwe plekjes ontstaan deze door een arts te laten controleren.
WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN?

Na verloop van jaren kan er, zoals gezegd, in de actinische keratosen huidkanker ontstaan. De vormen van huidkanker die kunnen ontstaan zijn het plaveiselcelcarcinoom en (minder vaak) het basaalcelcarcinoom. De kans op het ontstaan van huidkanker in een actinische keratose is niet precies bekend. Vermoedelijk gaan elk jaar 0.25 tot 1% van de actinische keratosen over in een plaveiselcelcarcinoom. Dat betekent dat voor patiënten die zich niet laten behandelen het risico op het ontstaan van huidkanker na vele jaren toch kan oplopen tot rond de 10%. De vormen van huidkanker die zich ontwikkelen uit een keratosis actinica gedragen zich meestal niet erg agressief, ze zijn goed te behandelen en de kans op ingroei naar de diepte en uitzaaiingen naar andere organen is klein.

De aanwezigheid van actinische keratosen moet men beschouwen als een teken dat de huid zonneschade heeft opgelopen in het leven. In een zonbeschadigde huid kunnen vormen van huidkanker ontstaan, niet alleen in de actinische keratosen, maar ook in de overige aan zon bloot gestelde huid. Het is daarom verstandig om de huid regelmatig zelf te inspecteren en bij nieuwe plekken een bezoek te brengen aan uw huisarts of dermatoloog.

Allergische HuidHeeft u last van een allergische huid of vermoed u dat u hier last van heeft? Bekijk dan onderstaande lijst met symptomen om dit vast te stellen:

 • Heeft u al 10 jaar dezelfde oogschaduw gebruikt en ineens krijgt u opgezette ogen?
 • Heeft u tijdens uw strandvakantie wel eens jeukende bultjes/ blaasjes op uw armen en benen gehad?
 • Heeft u na het eten van een overheerlijke salade, wel eens over het hele lichaam jeuk en rode plekken gehad?
 • Heeft u na het aanbrengen van uw dag of nachtcrème een branderig, trekkerig gevoel?

Herkent u zich hier in?
Niets is vervelender dan onder de rode plekken en bultjes zitten die jeuken of schilferen.

Oorzaken allergische huid reacties:

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een allergische reactie.

Dit kan o.a. veroorzaakt worden door:

 • Stoffen die rechtstreeks op de huid worden aangebracht (rubber, nikkel, pleisters, conserveringsmiddelen in cosmetica en huidverzorgingsproducten)
 • Stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren (stuifmeel, schilfers van huisdieren, huisstofmijt)
 • Gif van wespen of een bijen
 • Voeding (tarwe/gluten, koemelk, varkensvlees, pinda’s)
 • Geneesmiddelen (penicilline)

Hoe kan ik van mijn allergische huid afkomen?

Om eerst vast te stellen waardoor uw huid een allergische reactie krijgt adviseren wij u om bij de dermatoloog een allergietest te laten doen.
Er zijn 3 soorten testen: de plakproef, de priktest of een bloedtest. Zo komt u erachter voor welke stof(fen) u allergisch bent.
Daarna kunnen wij voor u een persoonlijk behandelplan opstellen zodat uw huid opnieuw gaat stralen!

Welke behandeling is goed voor mijn allergische huid?

Er zijn diverse behandelingen die uw allergische huid kunnen helpen. Aangezien elke huid anders is en ieder persoon een ander probleem heeft, adviseer ik u om eerst eens u huid te laten zien in een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek. Hierin kunnen we samen bepalen wat uw wensen zijn en wat ik als huidspecialiste voor u kan betekenen.

Is een behandeling pijnlijk?

De behandelingen voor een allergische huid zijn niet pijnlijk.
Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om uw huid weer in balans te krijgen.

Komt de klacht terug als ik stop met behandelen of gaat het definitief weg?

Dat ligt helemaal aan de situatie. Het beste is wel om altijd aan een goede thuisverzorging te blijven doen en regelmatig naar de schoonheidssalon te gaan voor een huidcheck of gezichtsbehandeling.

Nabehandeling voor thuis

In onze huidverzorgingslijnen hebben wij voor de geïrriteerde / allergische huid speciale producten die de huid kalmeert & versterkt, zodat de hormoonzalf snel tot het verleden behoort. Effectieve werkstoffen herstellen, maar versterken uw huid bovendien.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over uw mogelijke huidprobleem of wilt u aanvullend advies? U kan dan altijd geheel vrijblijvend contact met mij opnemen met alle vragen over een allergische huid.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”C”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Couperose is een algemeen voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodheid in het gezicht, soms vergezeld van puistjes. Het komt voor bij volwassenen vanaf het 30e levensjaar. De karakteristieke kleine haarvaatjes op de wangen (teleangiëctasiën) wordt couperose genoemd.

Couperose wordt veroorzaakt door het verslappen van de spiertjes in de wand van de bloedvaatjes van de huid. Dit komt het meest voor op de wangen en de neus en wordt onder andere verergerd door wisseling van de temperatuur van de omgeving (extreem koud of extreem warm), door emoties, door bepaalde voeding (zoals kruiden en alcohol) of door inspanning. De meeste couperosepatiënten hebben in het verleden veel last gehad van snel blozen. Couperose waarbij de roodheid samen gaat met puistjes noemen we rosacea.

We onderscheiden 3 stadia van couperose:

Stadium 1:

 • Blozende wangen: de roodheid houdt soms uren aan.
 • Op de wangen worden zeer kleine haardunne vaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen (teleangiëctasiën).
 • Prikkende, soms pijnlijke sensaties in het gezicht na blootstelling aan wind, matige kou of na het wassen van het gezicht.

Stadium 2:

 • Er ontstaan rode bultjes (papels) en puistjes (pustels), vooral op de wangen, neus en kin, maar soms in het gehele gezicht. Couperose heeft echter niets te maken met acne.
 • De poriën in de huid worden beter zichtbaar.
 • Er worden bij onderzoek geen bacteriën aangetoond, dit in tegenstelling tot andere met puistjes gepaard gaande ontstekingen.

Stadium 3:

 • Er ontstaan grotere pustels en dikke rode schijven (infiltraten) in de huid.
 • De huid wordt erg ruw, ook de contouren van het gezicht veranderen.
 • Uiteindelijk kan door combinatie van een aantal processen de huid dik worden.

Couperose en rosacea wordt door de meeste patiënten als cosmetisch storend ervaren. Ik kan deze aandoeningen behandelen door middel van de Neoderma Chinese kruidenpeeling of coagulatie. De keuze van de behandeling hangt af van het stadium waarin de couperose of rosacea zich bevindt.

Couperose

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”D”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

andere manier van behandeling nodig. De verschillen zitten hem in de huidskleur/pigmentatie, de grote van talg/zweetklieren, littekenvorming etc.

Verschillen tussen de donkere huid en de blanke huid

 • De donkere huid heeft meer pigment dan de blanke huid
 • De donkere huid heeft meer talgklieren en grotere talgklieren en is dus vetter dan de blanke huid
 • In de donkere huid bevinden zich meer oppervlakkige bloedvaten dan in de blanke huid
 • De donkere huid heeft veel minder elastine vezels dan de blanke huid
 • De donkere huid is erg gevoelig voor littekenvorming
 • De donkere huid reageert sneller op externe factoren zoals: temperaturen/ infrarood stralen, wind, luchtvochtigheid etc.

Zijn alle gezichtsbehandelingen ook geschikt voor een donkere huid?

Nee, maar alle gezichtsbehandelingen zijn ook niet goed voor een blanke huid. Een donkere huid heeft een andere aanpak nodig dan een blanke huid. Aangezien de donkere huid erg gevoelig is voor littekenvorming en pigmentvlekken zijn niet alle behandelingen geschikt voor een donkere huid.

Producten voor een donkere huid

Doordat de donkere huid meer talgklieren en grotere talgklieren heeft dan een blanke huid, moeten de producten hier ook op aangepast worden. Ze mogen niet te vet zijn, beter is om meer een product te kiezen die vocht inbrengend is.

Toch is het beter om niet maar alles op een donkere huid uit te proberen. In de Neoderma lijn , die ik u kan bieden, zitten zeer goede behandelingen en producten die resultaat gericht zijn voor de donkere huid.

Moet een donkere huid zich in de zon beschermen?

Ook mensen met een donkere huid moeten zich beschermen tegen de zonnestralen, anders kunnen ze zich zelfs verbranden.

Warme tinten zijn erg mooi voor de ogen, lippen en blush, afhankelijk welke pigmentkleur iemand heeft.

Voor make- up tips voor een donkere huid kunt u het beste een afspraak maken .Ik adviseer u welke kleuren u mooi staan en hoe u deze het beste kan aanbrengen.

Dermatosis Papulosa nigra

Deze kleine donker bruin tot zwart gekleurde goedaardige tumoren komen voor bij mensen met een gepigmenteerde huid. De afwijking komt met name voor in het gelaat en op de hals en geeft vooral cosmetische klachten. De aandoening behoort tot de normale fysiologische veranderingen van de huid en komen met name op oudere leeftijd voor. Deze huidoneffenheden zijn goed te verwijderen met elektrocoagulatie. Met een hete dunne naald worden ze weggebrand, waarna een klein korstje kan ontstaan, dat na ongeveer een week zal verdwijnen. Bij een groot aantal tumoren kan het zijn dat er meerdere behandelingen nodig zijn. De behandelingen zullen dan met een tussentijd van veertien dagen op elkaar volgen. Zo heeft de huid de tijd om te herstellen/ genezen. U kunt deze kleine, goedaardige tumoren bij mij in de praktijk laten weghalen.

NB: Omdat de te behandelen huid en de dermatosis papulosa nigra beide veel pigment bevatten, bestaat er een kleine kans dat er na de behandeling een licht vlekje te zien is. Dit kan een paar weken aanhouden, maar verdwijnt meestal.

 

Heeft u nog vragen?

Dan nodigen ik u van harte uit voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek / huidanalyse.

Wilt u hier gebruik van maken? Neemt u dan contact met mij op.

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Donkere kringen en wallen ontstaan niet alleen door weinig nachtrust. Erfelijkheid, zon en het ouder worden spelen ook een rol.

Het verschil tussen een vochtwal en een vetwal:

Wanneer heeft u last van een tijdelijke (vocht)wal of een (vet)wal)? Als u een avondje te diep in het glaasje heeft gekeken en weinig nachtrust heeft gehad, staat u de volgende dag vaak met dikke wallen of kringen onder uw ogen op. Dit zijn vaak de tijdelijke vochtwallen.

Wanneer u elke dag last heeft van wallen onder uw ogen, dan is er vaak sprake van een vetwal. Wanneer u hierover twijfelt kunt u ook op de bank gaan liggen en iemand laten kijken of de wallen verdwenen zijn of dat ze er nog zitten. Als de wallen weg zijn, zijn het geen vetwallen maar vochtwallen. Zijn de wallen wel weg dan zijn het vetwallen.

Het vet komt bij een vetwal achter de oogkasrand vandaan en veroorzaakt een wal.

Wat kan ik doen aan wallen en kringen onder mijn ogen?

– Voldoende slaap nemen
– Zonnebril dragen

– IJsklontje onder de ogen gebruiken
– Camouflage ( het liefste 1 a 2 tinten lichter)
– Aanvullend oogproduct gebruiken ter voorkoming van donkere kringen en wallen gebruiken

– Veel water drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden
– Voedingssupplemten innemen

Bij vetwallen helpt uitsluitend een operatie van de plastische chirurg.

Gezwollen oogleden

Eet niet te veel zout eten en drink veel water of natuurlijke vocht af drijvers, zoals looizuurvrije thee. Smeer geen dag of nachtcrème rondom uw ogen, maar gebruik hiervoor een speciale afvoerende oog crème.

Donkere kringen

Vaak hebben donkere kringen met een slechte doorbloeding te maken waardoor de afvalstoffen niet goed kunnen worden afgevoerd.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met me op voor verdere informatie.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Kenmerken droge huid

Heeft u het gevoel dat u de hele dag moet smeren, dat uw huid kriebelt, schilfert en er mat uitziet en trekkerig aanvoelt? Dit zijn de tekenen van een droge huid. Deze huid kenmerkt zich door hele fijne poriën, schilfers en heeft geen natuurlijke glans op het gelaat.

Hoe kan ik een droge huid voorkomen?

Door goede huidverzorgingsproducten te gebruiken die op uw huid zijn afgestemd voor zowel uw gezicht als lichaam. Door een speciale voedende en herstellende gelaatsbehandeling te ondergaan zodat uw huid niet meer kriebelt, trekt of schilfert. Een huidanalyse is de praktijk is dan zeer geschikt voor u.

Welke huidverzorgingsproducten zijn goed als een droge huid behandeling?

Allereerst moet u geen producten op zeepbasis gebruiken. Deze producten drogen uw huid nog meer uit. Gebruik een mild product zoals een reinigingsmilk en -lotion (voor uw gezicht) en een douchegel die een neutrale pH-waarde (voor uw lichaam) heeft.
Daarnaast adviseren wij u een peeling te gebruiken zodat de producten die u daarna aanbrengt nog beter en dieper door uw huid kunnen worden opgenomen. Uw huid wordt daardoor egaler en zijn beter gevoed.

Kan mijn huid ook veranderen in een droge huid?

Wanneer we ouder worden kan onze huid zeker veranderen in een droge huid. Een vrouw haar huid wordt dunner en droger door het verlies van het vrouwelijk hormoon: Oestrogeen.

Er zijn ook veel mensen die hun huid als droog ervaren, maar toch een vette huid hebben. Ook hier geldt dat het gevoel soms droog is maar het vetgehalte en de porie grootte van de huid niet in het vakje van een droge huid horen. De huid is in plaats van droog : vocht arm en vet.

Wat gebeurt er als ik mijn droge huid niet goed verzorg?

Als uw huid erg droog en schilferig is en u gebruikt nooit een dag- of nachtcrème, dan kan uw huid zo intens droog worden dat deze allereerst erg gevoelig wordt en daarna zelfs in een huid met eczeemplekken kan veranderen. De huid kan op een gegeven moment niks meer verdragen.

Behandeltip droge huid

Ik nodig u graag uit om een afspraak  met me te maken om u te adviseren over de mogelijkheden die Neoderma u te bieden heeft.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”F”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Fijne lijntjes rondom de ogen, kraaienpootjes of ook wel de lachrimpeltjes… de eerste tekenen van veroudering vind u rondom de ogen. We kunnen deze eerste tekenen beter voorkomen, door op tijd met een oog crème te beginnen. De oogkringspier is namelijk een ronde spier (net zoals rondom de mond), die weinig houvast heeft en daarom loodrecht op de spier de eerste lijntjes/ rimpeltjes vertoond.
Naast een goede oog crème is een goede zonnebril ook niet geheel onbelangrijk. Want hoe vaak zitten we niet te turen achter het stuur?

Waar moet ik mijn oog crème aanbrengen?

Breng uw oog crème altijd als 1e met uw ringvinger op het harde gedeelte rondom de ogen aan, dus niet op uw beweegbare ooglid.

Daarna brengt u pas de dag- of nachtcrème aan.

Vanaf welke leeftijd moet ik een oogcreme gebruiken?

Vanaf 25 jaar begint onze huid veroudering, wij adviseren u daarom om vroegtijdig te beginnen met een oog crème.

Bent u iemand die dagelijks oog make- up draagt? Dan is een goede oogverzorgingsproduct zeker een must. De huid rondom de ogen is een stuk dunner. Elke keer dat u uw oog make- up eraf haalt heeft de huid wel iets extra’s nodig om geen vermoeide of rimpelige oogopslag achter te laten.

Hoe kan ik mijn fijne lijntjes en kringen onder mijn ogen verdoezelen?

Gebruik een concealer van Karaja. U brengt een paar stipjes onder uw ogen aan en verdeelt deze door ze verticaal in te kloppen. Wanneer u ze namelijk horizontaal verdeelt, worden de kringen nog dieper onder de ogen.

Wordt er wel eens tegen u gezegd dat u zo boos kijkt?

Tip: Laat dan uw wenkbrauwen eens epileren en u zal zien dat u uw vermoeide blik veranderd en uw oog opslag wijder oogt.

Tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”G”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Hoe ontstaat een geïrriteerde huid?

Een geïrriteerde huid kan ontstaan wanneer u een bepaald product heeft gebruikt (cosmetica, parfum, bodylotion, douchegel, shampoo etc.)waarop uw huid reageert. Soms ontstaat er een spontane reactie, maar de reactie kan ook ontstaan als u het product al jarenlang gebruikt.

Kenmerken geïrriteerde huid

 • Rode vlekken
 • Bultjes
 • Schilfers
 • Jeuk
 • Rode huid
 • Rode ogen
 • Branderige of schrale huid

In de praktijk merk ik dat steeds meer mensen een product gebruiken die niet bij zijn of haar huidtype past. De huid wordt snel rood, is overgevoelig en raakt steeds geïrriteerder bij langdurig wisseling van producten. Een geïrriteerde huid kan overgaan in een allergische huid.

Wees hier voorzichtig mee, een product wat past bij uw type huid is van groot belang. Laat u dan ook vakkundig adviseren door uw huidspecialist!

In mijn huidverzorgingslijnen heb ik voor de geïrriteerde/ allergische huid speciale producten die de huid kalmeert & versterkt, zodat uw huid weer snel in balans komt en bv. een hormoonzalf snel verleden tijd wordt!

Wat kan ik doen om een geïrriteerde huid te voorkomen

Door de stoffen waar u overgevoelig voor bent te vermijden. En goede thuisverzorgingsproducten te gebruiken die de huid kalmeren en niet activeren.

Kan een geïrriteerde huid erfelijk zijn?

Voor zover ons bekend is  een geïrriteerde huid niet erfelijk.

Wat voor producten kunt u bij een geïrriteerde huid beter niet gebruiken.

Veel huiden reageren op minerale vetten (mineral oil, paraffinium liquidum, petroleum), lanoline (wolvet), parfum, kleurstoffen en sommige zelfs zonder conserveringsmiddelen (parabenen). Zo kan het uiteraard ook mogelijk zijn dat u een allergische reactie krijgt door metalen, pollen, antibiotica, voeding, natuurvezels, wasmiddelen, shampoos etc.

Graag adviseer ik uw huid met mijn beste producten voor huidverbetering, zodat uw huid opnieuw gaat stralen en de aandacht krijgt waar zij om vraagt!

Graag tot ziens in de praktijk!

Gerstekorrels, officieel milia genoemd, zijn kleine cysten (een gevulde holte) van de
huid. Meestal gaat het om talrijke, geelwitte speldenknop grote knobbeltjes die met
name rond de ogen voorkomen. Deze zeer oppervlakkige milia zijn gevuld met
opeengehoopte verhoornde talgkliercellen.

Wanneer de milia niet spontaan verdwijnen kancoagulatie een oplossing zijn. Met een
dun naaldje wordt de milia aangeprikt waardoor de inhoud week wordt en door het
lichaam wordt afgevoerd. Wanneer de milia groot zijn kan ik  deze ook
met een steriel naaldje openen en de inhoud verwijderen.

Wie heeft er niet een keer een stressperiode gehad? Was het niet zakelijk dan wel privé, onze huid weerspiegelt dit vaak meteen. In ieder geval is dit een goede reden om uw huid een heerlijke schoonheidsbehandeling te geven zodat u zowel innerlijk als uiterlijk weer tot rust komt!

Kenmerken gestreste huid:

 • Roodheid
 • Pigmentvlekken
 • Rode pukkeltjes
 • Bleke, vale huidskleur

Hoe kom ik van mijn gestreste huid af?

Door uzelf meer innerlijke rust te geven. Dit kan door bijvoorbeeld eens wat vaker een boek te lezen. Ga op de fiets na uw werk in plaats van met de auto. Zorg ervoor dat u regelmatig sport (yoga, zwemmen, tennis, golven etc.) en gun uzelf eens een lekker dagje sauna. Kook vers eten in plaats van magnetronmaaltijden en slik het liefst geen antidepressiva (dit werkt op de lever, waardoor de afvalstoffen hiervan pigmentvlekken kunnen veroorzaken).

Behandeltip gestreste huid:

Neem een Neoderma behandeling! Uw huid knapt er meteen van op!

 

Tot ziens in mijn praktijk om de Neoderma Biopeeling te ervaren!

 

Heeft u na het aanbrengen van een product jeuk, schilfers, roodheid, bultjes of vlekken? Brandt uw huid snel en krijgt u tintelingen of een strak gevoel? Dan heeft u waarschijnlijk een gevoelige huid.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid is een huid die snel reageert op een bepaald product, bij warmte/ kou en bij stress.

Hoe ontstaat een gevoelige huid en wat is de oorzaak?

Er kunnen heel veel oorzaken zijn die de huid gevoelig maken. We noemen daarom de meest voorkomende:

 • Geurstoffen
 • Conserveermiddelen ( Kathon CG, Euxyl K 400, Fomaldehydereleasers, Sorbic acid/ sobidezuur, Parabenen)
 • Lanoline (wolvet)
 • Alcohol
 • Water, wind, panty’s, pleisters
 • Hormoonzalf (door te lang gebruik van een hormoonzalf kan uw huid dun en gevoelig worden)

Hoe kunt u een gevoelige huid behandelen?

Door eerst te kijken waar de oorzaak ligt. Verder geen producten te gebruiken die alcohol, parabenen en minerale vetten/oliën bevatten, geparfumeerd zijn.

De produktlijnen van Neoderma zijn zeer geschikt voor de meest gevoelige huidtypen!

Tot ziens in de praktijk voor uw huidanalyse!

 

Zie ook Geïrriteerde huid

De een heeft alleen grove poriën op de kin en de neus, de ander over het hele gezicht. Onze poriestructuur bepaald voor een groot deel welk huidtype we hebben. Zo heeft een droge huid weinig tot geen poriën, een gecombineerde huid heeft ze op het voorhoofd, neus en kin grove poriën (T-zone) en bij de vette huid heeft het hele gezicht grove poriën.

Wat zijn grove poriën?

Grove poriën zijn kleine openingen in de huid die zichtbaar zijn.

Hoe ontstaan grove poriën?

We hebben onzichtbare poriën die vocht afscheiden (zweetklieren) en poriën die talg afscheiden (talgklieren). Wanneer de huid veel talg afscheid (vette huid) staan de poriën dus wijd open en kunnen deze openingen snel verstoppen met talg. Dit vinden we vaak niet mooi en daarom zijn er diverse behandelingen mogelijk om de grove poriën te verfijnen.

Wat is talg?

Talg is een vetachtige stof die door de talgklieren gemaakt worden.

Talg bestaat uit: Vetzuren, vetalcoholen en dode huidcellen.

De functie van talg is:

Onze huid en haren soepel te houden

Onze huid tegen bacteriën en schimmels te beschermen

Onze huid te beschermen tegen weersinvloeden en uitdroging

Wat kan ik doen om grove poriën te voorkomen?

Belangrijk voor thuis is dat u uw huid goed reinigt. Zowel de dagelijkse reiniging: reinigingsmilk of wasgel en adstringerende lotion (’s morgens en ’s avonds) is net zo belangrijk als die van de dieptereiniging d.m.v. een peeling (2x per week).

Gebruik liever geen producten die uw huid ineens te sterk laten uitdrogen, dit stimuleert juist de talgproductie, waardoor uw huid nog vetter wordt!

Kom eens langs voor uw persoonlijke huidverzorgingslijn.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”H”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Aan onze handen is veel af te lezen:

Onze leeftijd, welke werk we doen of we nerveus zijn, hebben we krachtige handen of pianohanden, zijn we zakelijk of meer arbeidsgericht etc. Kortom naast ons gezicht zijn de handen en nagels ook zeker ons visitekaartje.


Wat is het verschil tussen een manicure en nagelstyliste?

Een manicure werkt op zijn of haar eigen nagels. Een nagelstyliste werkt met en op kunstnagels.

 

Advies

 • Hoe vaak zitten we niet met onze handen in een sopje met water?
 • Zijn we onze handruggen in de zon vergeten in te smeren?
 • Hebben we onze handen zo vies gemaakt bv. in de tuin dat we grof geweld moeten gebruiken om ze weer schoon te maken.

Kortom, we gebruiken onze handen zoveel, maar vergeten ze daarna weer te herstellen.

Tip: Voedende handcrème!

Smeer uw handen elke avond in met een handcrème op de handruggen en smeer het laatste beetje in de binnenkant van uw handen.

Wat kan ik aan mijn eelt aan de handen doen?

Er zijn puimsteentjes te koop die het eelt van uw handen laten verdwijnen. Beter is om naar de oorzaak te kijken van het probleem. Probeer de druk op die plaatsen te vermijden en smeer uw handen regelmatig in met een goede handcrème.

Nagel advies:

Heel veel vrouwen gebruiken een nagelverharder omdat hun nagels afbreken. Vaak zijn de nagels wel sterk genoeg, maar doordat de nagels erg droog zijn (vele soppen) is een nagelolie een beter alternatief.

Nagelafwijkingen:

 • Brosse nagels
 • Als de nagels erg droog zijn worden ze bros. Dit komt vaak door het vele schoonmaakwerk, nagellakremovers en andere agressieve middelen.
 • Gele nagels
 • Gele nagels kunnen door het roken komen (nicotine verkleurt de nagels). Als u niet rookt en u heeft toch gele nagels die ook los beginnen te zitten kan dit te maken hebben met een luchtwegprobleem. Ook kunnen uw nagels geel worden als u geen blanke lak (base coat) onder uw gekleurde lak aanbrengt en dit een paar weken laat zitten.
 • Splijtende nagels
 • Bij het verkeerd vijlen van uw droge nagels kunnen uw nagels gaan splijten.
 • Witte vlekjes op de nagelplaat
 • Door met uw nagels op de tafel te tikken kunnen er kleine witte vlekjes op de nagelplaat ontstaan. Deze witte vlekjes op uw nagelplaat zijn onschuldig en groeien er vanzelf af. Dit komt dus niet door een gebrek aan calcium.
 • Witte strepen op de nagelplaat
 • Wanneer u witte strepen op uw nagels heeft kan dat aan meerdere factoren liggen.
 • Schimmelnagel
 • Kalknagels of schimmelnagels. Dit zijn dikke, wit/ gele nagels. Ze komen eerder voor bij de voeten dan bij de handen. Vraag mij advies over uw schimmelnagel.

Nagellak advies:

We verfraaien onze nagels met allerlei kleurtjes, maar wist u dat u voordat de gekleurde nagellak wordt aangebracht eerst een blanke basislak moet worden aangebracht? Anders krijgt u namelijk gele nagels (de kleurstof trekt dan in de nagelplaat).

Behandeltip handen en nagels:

Wilt u uw handen nou echt eens vertroetelen? Maak dan ook eens een afspraak voor een manicurebehandeling. U kunt kiezen uit een behandeling gericht op nagelverzorging of 1 gericht op de handverzorging. Daarna kunnen ze uiteraard in een mooie kleur gelakt worden.

 

Heeft u nog vragen?

Bel of mail mij voor advies! U kan uw keuze maken uit medicinale handcrème van Medex, nagellak care van Karaj, Shellac, of de bijzonder lijn van Cuccino!

 

Graag tot ziens in mijn praktijk!

 

We worden elke dag een dagje ouder. Maar hoe ontstaat huidveroudering eigenlijk en wat kunt u aan huidveroudering doen?

Door diverse gelaatsbehandelingen, een gezonde levensstijl aan te houden en door goede zonproducten te gebruiken kunnen we dit huidverouderingsproces niet geheel stoppen maar wel vertragen!

Oorzaken huidveroudering:

 • Ouderdom (genetisch bepaald)
 • Ziekte / medicijnen
 • Roken
 • Stress
 • Te weinig nachtrust
 • Overmatig zonnen, zonnebank
 • Regelmatig gebruik van hormoonzalven
 • Te weinig lichaamsbeweging

Huidveroudering begint al vanaf je 25ste a 30ste levensjaar! Tot die leeftijd is onze celdeling het actiefste en zien we er op ons mooiste, qua huid uit. Daarna begint langzaam onze huidveroudering; vaak ziet u de eerste tekenen van huidveroudering rondom de ogen.
De aanmaak van het collageen bindweefsel en de elastine vezels neemt af en de huid verliest haar stevigheid; er ontstaan er rimpels en huidverslapping!

Symptomen huidveroudering:

Er zijn een aantal symptomen waaraan huidveroudering te herkennen is. Zo kunt u letten op rimpels, kraaienpootjes rondom ogen/ mond, diepere neuslippenplooi, verlaagde wenkbrauwen, het kaakcontour verdwijnt (hamsterwangen), oogleden zakken uit, verslapte hals (kalkoenhals) en pigmentvlekken.

Om huidveroudering voor te zijn, nodigen wij u van harte uit om uw huid eens onder de loep te nemen. Dit kan tijdens het huidanalyse / intakegesprek.

Huidveroudering voorkomen:

– Stop met roken / niet gaan roken

– Gebruik elke dag een beschermingsfactor

– Eet gevarieerd en gezond (je bent wat je eet)

– Drink voldoende water

– Neem voldoende nachtrust

– Voorkom onnodige stress

Huidveroudering tegengaan:

Ik kan u meerdere behandelingen aanbieden om huidveroudering tegen te gaan.

Immers: Uw leeftijd is mijn geheim!!!!

 

Laat u ook eens informeren over onze cosmetisch arts!

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

 

 

Zie ook rimpels, huidverslapping, rijpere huid

Wanneer letterlijk de rek uit uw huid is, is een facelift de enige oplossing. Aangezien dit vaak een prijzige oplossing is, kunt u beter vroegtijdig met goed advies voor huidverzorging beginnen.

Hoe ontstaat huidverslapping?

Onze huid bestaat uit meerdere lagen, waaronder de opperhuid (dit is de bovenste huidlaag die we kunnen waarnemen), de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

Als we ouder worden:
– Veranderd de structuur in de opperhuid
– Veranderd de lederhuid, doordat het aantal bloedvaten en talgklieren minder wordt
– Verliest de huid haar stevigheid In het onderhuids bindweefsel
– Verminderd/ vertraagt de celdeling in onze huid en verminderd het collageennetwerk in onze huid, waardoor de huid verslapt.

Op de handen en bij de hals kun je dit heel goed waarnemen. Ook krimpt onze schedel waardoor de huid er losser omheen komt te liggen.

Oorzaken huidverslapping:

– Roken

– Veel zonnen, zonnebank

– Nooit huidverzorgingsproducten gebruiken

– Stress / ziekte

– Medicijnen

– Ouderdom (genetisch bepaald)

– Te weinig lichaamsbeweging

Wat kan ik doen tegen huidverslapping?

Wanneer er sprake is van huidverslapping, is dit een teken dat het collageennetwerk verminderd is. De cellen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn de fibroblasten. Dit zijn cellen die collageen en elastine produceren. Deze cellen moeten dus gestimuleerd worden zodat de huid haar stevigheid terug krijgt.

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Breng een bezoekje aan de praktijk en laat u adviseren en inspireren over de verschillende mogelijkheden.

Zie ook Huidveroudering, Rimpels, Rijpere huid

Heeft u nog vragen?

Graag tot ziens in de praktijk!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”L”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Afhankelijk van welk soort litteken u heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om deze structuur te verminderen.
Littekens worden gevormd na diepe beschadiging van de huid, door krabben of te peuteren.

Wanneer krijg je een litteken?

Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen er geen littekens optreden.
Maar wanneer ook de lederhuid bij het letsel betrokken is, zal de huid zich herstellen met achterlating van een litteken.

Littekens kunnen o.a. ontstaan bij:

– brandwonden

– acne

– operatie(s)

– verwonding

– keizersnede

– bij ziektes (mazelen, waterpokken)

– scheren etc.

 

Wat voor litteken heb ik?

Het littekenweefsel bestaat uit collageen (bindweefsel) en bevat geen pigment.
Zo bestaan er:

– Hypotrofische littekens (dit zijn littekens onder het huidoppervlak, dus met een kuiltje in de huid)

bv: atrofische littekens, acne littekens, waterpokken

– Hypertrofische littekens (dit zijn littekens die boven het huidoppervlak liggen)

bv: keloid vorming, brandwonden.

Wat kan ik zelf doen aan mijn littekens?

Dat hangt helemaal af aan wat voor soort litteken u heeft. Lang niet alle littekens adviseren wij te behandelen.

Daarnaast moet een beschadiging aan de huid niet alleen aan de buitenkant dmv een litteken genezen zijn, ook binnenin de huid moet deze goed te genezen zijn.

Wanneer u wilt weten welke mogelijkheden er voor uw littekens mogelijk zijn, kunt u het beste een afspraak maken voor een gratis intakegesprek, zodat we samen kunnen vaststellen welke behandelingen er mogelijkheden zijn voor uw littekens.

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”M”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

In mijn praktijk zijn uiteraard ook heren welkom!

De  huid van een man heeft weer een andere aanpak nodig als de vrouwenhuid, dus ook voor een man is er een persoonlijk Neoderma treatment en producten samen te stellen.

Wat is het verschil tussen een mannenhuid en een vrouwenhuid?

Een mannenhuid is 4x zo dik als dan die van de vrouw. Tevens heeft de mannenhuid een hogere PH-waarde en grotere talg- & zweetklieren.
Dit zorgt ervoor dat de huid van de mannen minder snel verouderd. Maar wanneer de huid eenmaal verouderd, zijn de rimpels extra diep.
Bovendien hebben mannen vaak last van ingegroeide haren.

Hoe kunt u een mannenhuid het beste verzorgen/onderhouden?

Stap 1: Scheert u elektrisch? Dan is dit stap 1 voor u.

Stap 2: Reinig uw huid ’s morgens en ’s avonds met een wasgel of reinigingsmilk/lotion

Stap 3: Scheert u nat ? Dan is dit uw volgorde vanaf stap 2.

Stap 4: Verzorg uw huid rondom uw ogen met een oog crème

Stap 5: Breng op de geschoren gedeeltes een balsem aan en op de rest van uw gezicht een dag-/ nachtcrème .

Om ingegroeide baardharen te voorkomen en uw huidconditie op peil te houden is 2x per week een gezichtspeeling een aanrader.

Verder adviseer ik u om regelmatig uw huid te laten behandelen door uw huidspecialiste.

Waarom moet een man ook naar de huidspecialist?

Waarom zou een man niet naar de huidspecialist gaan? U gaat toch ook naar de kapper om uw haar te laten verzorgen? Uw uiterlijk is uw visitekaartje en het geeft u bovendien zelfvertrouwen.

Mensen zullen u echt niet vragen of u bij de schoonheidssalon vandaan komt. Nee ze zullen u eerder een compliment geven dat u er zo goed uitziet!

Bovendien is een behandeling na een dag werken zeker ontspannend!

Uw 1e keer naar de schoonheidsspecialiste

Als u dan de afspraak heeft staan en het moment is aangebroken:

Allereerst volgt dan een kort intakegesprek waarin ik uw huid analyseer en luister naar uw wensen. Daarna krijgt u een gezichtsbehandeling op uw huidtype en uw wensen aangepast. Ik sluit de behandeling af met een verzorgende en beschermende dagcrème en u krijgt tips mee voor thuisgebruik.

Mannen met acne:

Voor de mannen die last van puistjes of acne hebben, adviseren wij u eerst langs te komen voor een intakegesprek en een huidanalyse.

(Acne behandelingen worden bij mij vergoed door de zorgverzekeraar.)

 

Mannenhuid/ scheren

Veel mannen hebben problemen met scheren.
Zie ook scheerproblemen.

Heeft u nog vragen?

Dan nodigen ik u van harte uit voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek  en of  huidanalyse.

Tot ziens in de praktijk voor huidverbetering!

Wat zijn mee-eters?

Een mee-eter bestaat uit talg en dode huidcellen. Bij een overproductie aan talg, vult een porie zich hiermee waardoor er een talgpropje ontstaat. Dit noemen we een mee-eter of comedonen.


Hoe ontstaan mee-eters?

Aan weerszijden van een haarzakje bevinden zich talgklieren. Deze talgklieren produceren talg.

Talg bestaan uit: vetzuren, vetalcoholen en hoorncellen.

Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan een porie (uitvoergang van de talgklier) verstopt raken. Dit te veel aan talg kan gaan oxideren, waardoor er een zwart puntje ontstaat. We noemen zo’n zwart puntje een open mee-eter of blackhead.

Wanneer u met 2 vingers de huid aanspant bv. op uw kin, dan kunt u soms ook een wit bobbeltje ontdekken. Dit noemen we de gesloten mee-eter of whitehead, omdat deze porie is afgesloten. Een gesloten mee-eter ligt dieper gelegen en is vaak de boosdoener van een puistje of ontsteking (rood puistje).


Wat is de functie van talg?

Talg houdt onze huid en haren soepel. Het beschermt onze huid tegen uitdroging en schimmels en bacteriën.


Wat kan ik eraan doen om mee-eters te voorkomen?

– Reinig uw huid ’s morgens en ’s avonds met een reinigingsmilk en reinigingslotion

– Gebruik 1 x per week een peeling of scrub aangepast aan uw huidtype

– Gebruik 1 tot 2 x per week een voedend of herstellend masker

– Gebruik een verzorgend product die uw huid matteert

 

Mee-eters verwijderen

In sommige winkels kun je comedonen drukkers kopen. Dit zijn metalen lusjes die je op de mee-eter zet en daarna er net zo lang op drukt tot dat de mee-eter eruit komt.

Het nadeel van deze methode is dat je de huid te snel beschadigd.

In je oor is het wel handig, omdat je daar maar weinig ruimte hebt om met je vingers te drukken.

De beste methode voor het verwijderen is altijd nog:

 1. Eerst de huid te reinigen,
 2. Daarna de huid te scrubben
 3. Dan de huid te verweken
 4. En tot slot de mee-eters te verwijderen met tissues om je vingers en de mee-eters met de zijkanten van je vingers uit te drukken
 5. Indien nodig met een steriele naald inprikken bv. bij gesloten mee-eters.

Toch adviseren we u de mee-eters die er zitten niet zelf uit te drukken, maar dit kunt u door mij professioneel laten doen.  Zo voorkomt u onnodige schade aan uw huid en kan ik u een persoonlijk advies geven.


Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”O”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Wanneer u een echte zonneliefhebber bent of bent geweest en uw huid regelmatig heeft laten verbranden, heeft u naast een verhoogde kans op huidkanker nog meer kans op ouderdomsvlekken.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Dit komt doordat er in de loop van de jaren te veel schade is veroorzaakt door de zon, deze zonschade uit zich door een te veel aan pigment waardoor levervlekken of zonnevlekken ontstaan.

Waarom worden ouderdomsvlekken ook wel levervlekken genoemd?

Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd omdat de kleur van deze vlekken lijkt op die van een lever.

Waar zitten ouderdomsvlekken?

U treft deze donkere vlekken meestal aan op het gezicht/ decolleté, rug en de bovenkant van uw handen en eventueel benen.

Hoe kan ik ouderdomsvlekken voorkomen?

– Door uw huid incl. uw handen met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf. 15) te beschermen

– Door uw huid met kleding te beschermen

– Door een petje of hoed te dragen

– Door niet te veel te zonnen / zonnebanken

Kunnen ouderdomsvlekken worden behandeld?

Ja, maar ook hier geldt : Voorkomen is beter dan genezen. Ouderdomsvlekken kunnen behandeld worden maar dan zou u wel elke dag een spf moeten gebruiken anders komt het pigment weer omhoog en komen de vlekken terug.

Bescherm uw huid daarom goed met een hoge beschermingsfactor zodat er niet nog meer ouderdomsvlekken kunnen ontstaan.

Zijn alle (ouderdom)vlekken onschuldig?

Er zijn heel veel vlekken die onschuldig zijn, maar soms kunnen ze ook kwaadaardig zijn en moeten ze door een dermatoloog worden behandeld.

Wanneer u twijfelt over de vlek, dan mag u deze ook eerst bij mij laten zien.  Daar ik mijn dermatologie bij U-Consultacy met positief uitslag heb gevolgd, kan ik u meteen doorsturen naar huisarts of dermatoloog.

Wanneer spreken we van overbeharing?

Van overbeharing is sprake wanneer u zelf vindt dat de haartjes op bv. bovenlip of kin zo opvallen dat u dit niet langer meer mooi vindt.

3 Fasen haren

Anagene fase: groeifase (in deze fase moet uw haar zitten, wanneer u definitief van uw haren af wilt.)
Katagene fase: rustfase
Telogene fase: uitvalfase

Tijdelijk ontharen

U kan  ij mij terecht voor het harsen van uw gezicht of lichaam. Dit is een tijdelijke ontharing, die om de 4- 6 weken herhaald moet worden voor het gewenste resultaat.

 

Welke zones kan u laten harsen?

 • – bovenlip
 • – Kin / kaaklijn
 • – Wangen
 • – gehele gelaat
 • – Benen
 • – Armen
 • – Rug
 • – bikinilijn
 • – oksels

Advies na het harsen

Na een harsbehandeling adviseren wij u om niet direct in de zon te gaan zitten. De haartjes op uw lichaam vormen een beschermlaagje en wanneer dit beschermlaagje verwijderd is, kunt u sneller verbranden. Te warm douchen of naar de sauna is ook niet prettig voor de huid die net onthaard is.

Heeft u nog vragen?

Dan nodigen ik u van harte uit voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”P”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Ineens heeft u ze … donkere vlekken op de handruggen of in uw gelaat.

Belangrijk is uw af te vragen: Hoe kom ik eraan? Is het na een kleine verwonding? Heeft u een puistje opengekrabd of te hard uitgeknepen? Bent u zwanger? Of heeft u juist een (anticonceptie)pil gebruikt?

 

Hoe ontstaat pigment?

Onze huid bestaat uit 3 lagen: Opperhuid, Lederhuid en het Onderhuids bindweefsel.

De bovenste laag is de opperhuid, deze is weer onderverdeeld in 5 lagen:
1e laag: Hoornlaag
2e laag: Doorschijnende laag
3e laag: Korrellaag
4e laag: Stekellaag
5e laag: Basaalcellenlaag

In de 4e en 5e laag wordt propigment gemaakt. Onder invloed van zonlicht wordt propigment  pigment (melanine), dit is onze bruine (vakantie)kleur. Bij een donkere huid zit in alle lagen van de huid pigmentcellen.

De huid maakt pigment aan ter bescherming tegen de zon. Wanneer we een lekker kleurtje door de vakantie hebben gekregen zijn we dus beter beschermd en verbranden we minder.

Als we onze huid laten verbranden, herstelt onze huid dit. Alleen de schade van de huid wordt opgeslagen en wordt later uitbetaald.

Met als gevolg: vroegtijdige rimpels, verslapping, pigmentvlekken etc.

Wat kan ik doen om pigmentvlekken te voorkomen:

– Door geen parfums op uw huid te spuiten en daarna er mee in de zon te gaan zitten

– Door uw huid goed te beschermen tegen de zon met een hoge beschermingsfactor

– Door een hoed of petje te dragen

– Door de bijsluiter van uw medicijnen goed te lezen ( bv. bij penicilline)

 

Soorten pigmentvlekken:

Zie ook: Zwangerschapsmasker
Zie ook: Ouderdomsvlekken

Wanneer er pigment in de huid ontbreekt spreken we van : Vitiligo.

Sommige pigmentvlekken kunnen heel goed behandeld worden, anderen minder.
U kunt het beste een afspraak maken voor een gratis intakegesprek, zodat ik kan vaststellen welke mogelijkheden ik u kan bieden.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Net wanneer u er op het mooist uit wil zien ontstaat er een puistje!

Hoe ontstaat een puistje?

Puistjes ontstaan vaak in de puberteit. In deze periode worden door hormonale veranderingen, de talgklieren groter en de huid dikker (verhoorning). Wanneer de poriën door talg verstopt raken en deze niet op tijd geleegd worden kunnen er puistjes ontstaan.

Op onze huid en in de talgklieren leven diverse goede bacteriën. Zodra de poriën afgesloten zijn, kunnen de bacteriën die in de talgklieren leven, hun afvalstoffen niet via het talg afvoeren.

Deze afvalstoffen blijven in de talgklier zitten en zo ontstaat er irritatie en kleine scheurtjes in de talgklierwanden. Wat uiteindelijk leidt tot een ontsteking of puistje.

Ook kunnen puistjes ontstaan door:

1. Te veel dode huidcellen en daardoor afsluiting van de uitvoergang van de talgklier
2. Verhoogde talgklierwerking
3. Micro-organismen*

4. Hormonen / menstruatie / zwangerschap
5. Erfelijke factoren
6. Voeding (voedingsmiddelen met hoog vetgehalte bv. chocolade, kaas, noten of met jodium bv. schaaldieren)
7. Stress
8. Mechanische factoren (druk en wrijving; bv. druk van een helm, randje slip)
9. Chemische producten bv. olie, chloor, haarlak
10. Roken

11. Verkeerde make up

* Wat zijn micro-organismen (3.)?

Op onze huid leven verscheidende micro- organismen/ bacteriën. Tijdens de puberteit verhoogt dit aantal bacteriën aanzienlijk.

Hoe voorkom ik puistjes?

 • Door je huid goed te reinigen met producten die afgestemd is op uw huidtype
 • Door gezond te eten
 • Door voldoende nachtrust te nemen en niet te stressen
 • Door regelmatig je beddengoed te verwisselen
 • Door regelmatig je scheerspullen te desinfecteren
 • Door je hoofdhuid af te schermen als je haarlak gebruikt
 • Door geen make up te gebruiken die de huid afsluit.
 • Door voldoende vitamines (bv. vitamine b – biergist) in te nemen
 • Door je huid te laten reinigen door uw huidspecialiste/acnespecialiste
 • Door veel water te drinken

Voor meer informatie verwijzen wij u naar het kopje acne.

Opgelet: Vergoeding Zorgverzekeraar !!
Uw acnebehandelingen worden bij mij vergoed door uw zorgverzekeraar; vraag bij  uw zorgverzekeraar naar de vergoedingsmogelijkheden!

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”R”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Na ons vijftigste jaar spreken we van een rijpere huid. Waarschijnlijk merkt u het ook aan uw huid dat deze aan het veranderen is.

Een jonge huid hoeft niet perse mooier te zijn als een rijpere huid. Integendeel een mooie huid straalt, ongeacht welke leeftijd en daar kan uzelf heel wat aan doen!

Kenmerken oudere huid:

Als we ouder worden vertraagt onze celdeling van de huid. Dit houdt in dat onze huid er langer over doet om zich te herstellen. Normaal duurt het 28 dagen dat we een nieuwe bovenste huidcellen laag hebben, als we ouder worden komen hier een aantal dagen bij.
Na de menopauze (verlies vrouwelijk hormoon oestrogeen) wordt de huid dunner en droger en heeft ze minder talg en vocht in haar huid.

De elasticiteit en stevigheid van de huid verminderen langzaam, contouren verslappen en er ontstaan verschillende pigmentvlekken.

Tips thuisverzorging rijpere huid:

– Breng over uw dagcrème een hoge beschermingsfactor aan, dit helpt huidveroudering & pigmentvlekken te voorkomen.
– Roken vertraagt de doorbloeding, verminderd de aanmaak van collageen en elastine waardoor uw huid sneller verouderd.
– Daarnaast is het ook goed om veel water te drinken.

Make-up tips rijpere huid:

– Kies een iets lichtere kleur foundation dan uw eigen huidskleur, die iets het licht reflecterend.
– Vermijd te veel parelmoerglans met oogschaduw
– Borstel uw wenkbrauwen iets omhoog en vul ze eventueel iets op met een wenkbrauwpoeder of wenkbrauwborstel
– Breng uw rouge iets hoger aan op uw jukbeenderen
– Omlijn uw lippen met een lippenpotlood, zodat uw lippenstift niet kan uitlopen en vul het contour in met een lippenpenseel.

 

Zie ook rimpels, huidverslapping, huidveroudering

Heeft u nog vragen?

Ik nodig u van harte uit voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek  en huidanalyse om te kijken welke mogelijkheden ik u kan bieden om uw huid in gezonde conditie te krijgen en te houden.

 

Tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Op jonge leeftijd is onze huid stevig, soepel, elastisch en zonder rimpels. Het collageennetwerk is dan nog intact. Naar mate de jaren volgen verzwakt dit netwerk en verliest de huid haar spankracht. De eerste tekenen van veroudering komen; kleine lijntjes rond de ogen en later volgen andere rimpels.

Goed om u af te vragen is: Of de eerste rimpels wel echte rimpels zijn? Heel vaak zijn het namelijk geen rimpels maar heeft uw huid een vochttekort.

Je hebt 2 soorten rimpels:
1. Door huidveroudering en
2. Door gelaatsuitdrukkingen / mimiek (lachen, fronzen etc.)

Hoe ontstaat een rimpel?

In onze huid bevindt zich collageen bindweefsel en elastine vezels die voor de stevigheid in onze huid zorgen. Wanneer dit samen met het aantal bloedvaten en talgklieren afneemt, ontstaan er ruimte in de huid. De elasticiteit gaat eruit waardoor rimpels ontstaan.

Rimpels ontstaan op plaatsen waar onze mimiek het sterkste is (bv. rondom ogen en mond en bij het fronzen van onze wenkbrauwen). Wanneer iemand veel van de zon genoten heeft, ontstaan rimpels ook op andere plaatsen. Je krijgt dan als het ware een huidveldjesstructuur.
In de overgang verlaat het vrouwelijk hormoon ”oestrogeen” ons, waardoor de huid nog droger en dunner wordt en u dus nog meer kans heeft op rimpels en vouwen en plooien.

Vergelijk een cel met een druif. Als we jong zijn zit de cel vol vruchtvlees en is deze rond. Als we ouder worden in combinatie met misschien veel zon .. is deze druif langzaam in een rozijn aan het veranderen. Het vruchtvlees is ingedikt en de ronde structuur is verschrompeld. Het perzikhuidje is veranderd in een rozijnhuidje; met volop rimpels.

Dit willen we natuurlijk niet en daarom biedt ik u meerdere mogelijkheden om uw huid weer in topconditie te krijgen!

Weg met rimpels

Ik nodig u van harte uit om de verschillende mogelijkheden te bespreken om rimpels te vervagen, verbeteren, corrigeren of preventief te behandelen.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Wist u dat te hard werken (stress), veel zonnen en roken de 3 belangrijkste oorzaken zijn die heel veel invloed hebben op onze huid? Sigarettenrook bevat meer dan vierduizend giftige stoffen, waarvan merendeel direct door het bloed wordt opgenomen en naar de bovenste huidlaag wordt getransporteerd. De aders in deze bovenste huidlaag slippen dicht wanneer u rookt en waardoor er dan minder of geen zuurstoftoevoer kan plaatsvinden. Wat als gevolg heeft: verminderde collageenopname (dus verminderde stevigheid/ flexibiliteit).

Roken maakt de huid ook dunner. De huid houdt de schadelijke roetdeeltjes vast waardoor de vitamines geen kans krijgen door de huid te dringen. De verstopte poriën en verkleinde aders kunnen de huid niet voorzien van belangrijke stoffen en van zuurstof waardoor een vale rokershuid ontstaat.

Door het gebruik van alcohol krijgt de huid minder vocht en wordt deze droger. Er kunnen fijne droogtelijntjes ontstaan en haarvaatjes kunnen uitzetten (couperose).

Kenmerken rokershuid

– Vale, doffe huidskleur
– Diepere rimpels (vooral rondom mond)
– Slechte doorbloeding
– Mee-eters
– Gele verkleuringen door nicotine
– Vroegtijdige veroudering

Voordelen van een niet roker t.o.v. een rokershuid:

– Alle behandelingen en producten hebben bij een niet roker veel meer resultaat als bij iemand die rookt

– De huid heeft een frissere, jongere uitstraling bij een niet roker als bij iemand die rookt

– Bij een niet roker vindt je minder vernauwde adertjes dan bij iemand die rookt

– De rimpels bij een niet roker zijn minder diep als de rimpels bij iemand die rookt

– Het herstel van bv. een wondje bij iemand die niet rookt is sneller als bij iemand die rookt

Ik bied u verschillende behandelingen om uw huid weer in optimale conditie te krijgen.  Tijdens uw intake gesprek bespreken we de mogelijkheden.

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

Ook wel bekend als acne Rosacea. Hierin zit het woord roos. Rosacea betekend letterlijk: zo rood als een roos.

Deze aandoening komt voornamelijk in het gezicht voor; op de wangen en neus, midden van het voorhoofd en de kin.

Rosacea is chronisch, maar niet besmettelijk. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De leeftijd is meestal tussen 30 -50 jaar.

De kenmerken zijn:

– Felle roodheid (vaak in vlindervorm over de neus heen), soms ook paars-rood
– Couperose
– Rode en gele puistjes maar geen mee-eters.

Oorzaak Rosacea:

De oorzaak van Rosacea is niet bekend, wel wijzen onderzoeken uit dat schimmels een eventuele oorzaak kunnen zijn.

Beïnvloedbare factoren waardoor Rosacea kan verergeren:

– scherpe kruiden
– zon
– klimaatveranderingen (Rosacea is vaak in de winter het ergste)
– te heet douchen/ baden
– sauna
– alcohol
– geneesmiddelen
– te sterke producten bv zeep (overgevoeligheidsreacties)
– zuivelproducten
– stress
– hormonen (opvliegers)

Tips voor thuis:

Tip 1. Vermijd irritatie van de huid zoals gure, koude wind

Tip 2. Vermijd overmatig zonnen

Tip 3. Beperk saunagebruik

Tip 4. Vermijd rokerige ruimtes

Tip 5. Vermijd te sterke kruiden

Tip 6. Beperk alcoholgebruik

Tip 7. Eet niet te warm (laat uw soep bv. eerst iets afkoelen voordat u dit nuttigt)
Ik bied u  diverse behandelingen die uw Rosacea aandoening kunnen verminderen.

Ik maak het liefste van uw rosacea huid een stralende gezonde huid!

 

Tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

 

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”S”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Ontstaan na het scheren vaak rode bultjes, rode vlekjes en brandt uw huid daarna erg?

Dan kan ik u helpen om het beste resultaat te bereiken voor uw huidprobleem. Ik bied u verschillende behandelingen die het meest bevredigende resultaat bieden om uw huidprobleem onder controle te krijgen.


Wat is beter : nat scheren of droog scheren?

De een geeft zijn/haar voorkeur aan droog scheren met een scheerapparaat en de ander aan nat scheren met een krabbetje. Maar wat is nu eigenlijk het beste?

Het beste is om uw huid nat te scheren; uw huid wordt gladder en u heeft minder kans op irritaties.

Advies voor nat scheren

Wanneer uw voorkeur naar nat scheren uitgaat, kunt u uw huid het beste eerst reinigen met een wasgel of een reiniging milk en daarna uw gewenste haargroei scheren. Het beste is als u dit tijdens of na het douchen doet, omdat uw huid dan schoon en warm is, zodat het scheermes gemakkelijker over uw huid glijdt.

Na het scheren kunt u dan uw verzorgende producten aanbrengen. Vervang regelmatig uw oude scheermes.

Advies voor droog scheren

Elektrisch scheren veroorzaakt scheerstof. Dit stof blijft na het scheren op de huid achter.

Reinig uw huid daarom nadat u zich heeft geschoren. Zo voorkomt u huidirritaties en wordt uw balsem beter opgenomen.

Reinig en desinfecteer regelmatig uw scheerkop.


Na het scheren heb ik een branderig gevoel en rode vlekken:

Breng voor dat u zich scheert een paar druppels olie aan laat dit even inwerken.

Daarna brengt u de scheerschuim erover aan en laat dit even inwerken. Wanneer u elektrisch scheert, dan kunt u zich beter meteen scheren.
Scheer altijd eerst met de haargroeirichting mee (en daarna evt. tegen de haargroeirichting in.) Gebruik heet, stromend water om het mesje (bij nat scheren) tussentijds schoon te maken. Gebruik na het scheren liever balsem.

Rode bultjes/ ingegroeide haren in halsstreek:

Waarschijnlijk draagt u vaak overhemden. De boorden van de kraag schuren tegen de huid aan en de haartjes die er net door willen komen raken geïrriteerd.

Advies ingegroeide haren:

Gebruik 2 x per week een gezichtspeeling zodat de haartjes gemakkelijker door de huid heen kunnen groeien en niet ontstoken raken.

Wilt u meer informatie over ontharing mogelijkheden of over uw huidproblemen dan nodig ik u graag uit om een afspraak te maken voor in intake of behandeling.

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering.

Spider naevi, ook wel spinnenkop, genoemd, is een huidafwijking op de huid
bestaande uit kleine bloedvaatjes die uit een centraal punt, vaak een bultje, komen.
De aandoening is onschuldig. Bij de meeste mensen is geen oorzaak aanwijsbaar.
Tijdens zwangerschap ontstaan soms vele spider-naevi; deze verdwijnen vaak na de
zwangerschap.

Bloedblaartjes (haemangioma senilis) komen vaak voor en nemen toe met de leeftijd,
vooral na het 40e levensjaar. Meestal ontstaan er tientallen. Ze kunnen over het hele
lichaam voorkomen met uitzondering van de slijmvliezen. De oorzaak is niet precies
bekend. De vlekjes zijn onschuldig, en veroorzaken geen klachten maar zijn soms wel
voor de patiënt cosmetisch storend.

Door coagulatie behandeling wordt met een heel fijn naaldje het vaatje dicht gebrand. Na de
behandeling kan de huid enige tijd rood zien en er kunnen kleine korstjes ontstaan.
Deze verdwijnen meestal na een kleine 2 weken.

Steelwratjes (fibromen) zijn goedaardige huidgezwelletjes die bijzonder veel
voorkomen. Iedereen van 30 jaar en ouder heeft er wel ergens één of meerdere op de
huid. Voorkeursplekken zijn de oksels, de liezen en de hals. Hoewel iedereen fibromen
kan ontwikkelen hebben mensen met overgewicht of diabetes meer kans op het
ontwikkelen ervan.

De huidtherapeuten van Streutker Huid- en Oedeemtherapie kunnen fibromen
verwijderen door middel van coagulatie. Bij coagulatie wordt het steeltje doorgebrand en de huid gelijk gemaakt, zodat het steelwratje los komt van de huid. Na de behandeling kan een klein korstje ontstaan dat er na een kleine 2 weken vanzelf afvalt.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”V”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

’s Morgens komt u onder de douche vandaan en uw gezicht trekt enorm. U heeft een heerlijke vakantie gehad en uw huid voelt erg strak aan na uw vlucht. De centrale verwarming staat volop aan, buiten vriest of stormt het en u gebruikt nog steeds het product die u ook in de zomer voor uw huid gebruikt.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van een huid die enorme behoefte heeft aan vocht. Als u uw neus een klein beetje opduwt en u ziet een craqueléachtige structuur dan is dit een teken dat uw huid: vocht arm is.

Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Dat kunnen diverse oorzaken zijn, u kan een vochtarme huid o.a. krijgen door:
– Een verkeerde of geen dag/nachtcrème te gebruiken
– Veel in ruimtes met airconditioning te werken/ te zijn
– Veel in zeer warme omstandigheden te werken / te zijn
– Regelmatig te zwemmen
– Naar de sauna te gaan
– Te veel alcohol of koffie te drinken
– Te weinig water te drinken
– Te veel zon / zonnebank

Mijn huid trekt maar ik heb grove poriën?

De vochtigheidsgraad van een huid heeft niets te maken met wat voor huidtype u heeft. Zo kan een vette of gecombineerde huid vochtarm zijn.

Tips vochtarme huid:

Tip 1.Gebruik in plaats van een wasgel een reinigingsmilk. Een wasgel droogt de huid eerder uit dan een reinigingsmilk, deze hydrateert de huid bovendien.

Tip 2. Gebruik 1 a 2 keer per week een peeling voor uw huid. Zo zorgt u ervoor dat dode huidcellen van de huid verwijderd worden, waardoor de gezichtsproducten beter worden opgenomen.

Tip 3. Gebruik een vochtregulerende crème, zodat uw vochtbalans hersteld wordt.

Tip 4. Jaarlijks bij uw huidspecialist een kuurbehandeling ondergaan en deze onderhouden door uw persoonlijke productlijn voor thuisgebruik.

Graag adviseer ik u wat de mogelijkheden zijn.

 

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”Z”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Bent u een echte zonneliefhebber? Dan hebben wij helaas slecht nieuws voor u… Uit onderzoeken is gebleken dat u slechts 15 a 20 minuten UV-licht nodig heeft voor de aanmaak van vitamine D(opbouw van oa: botten). Wanneer u uw huid te veel blootstelt aan de zon, raken de collageen- en elastinevezels beschadigd en verminderden deze het zelfherstellende vermogen van de huid met als gevolg dat uw huid snel ouder zal worden en een verhoogde kans krijgt om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

Ook wanneer u gewoon in de auto rijdt of achter het glas zit tijdens bewolkte dagen tasten UV-stralen het DNA van onze cellen aan. Zo is gebleken dat mensen die met hun beroep veel in de auto zitten (vertegenwoordigers e.d), vaak aan de linkerkant van het gelaat/ lichaam op latere leeftijd huidkanker ontdekken.

Kies een goede beschermingsfactor voor uw huid

We hebben te maken met 3 soorten UV-straling: UVA, UVB en UVC straling. UVC straling wordt over het algemeen nog door de Ozonlaag tegen gehouden, maar UVA en UVB straling bereiken de aarde. We moeten onze huid goed beschermen tegen deze stralen door middel van een beschermingsfactor. Zo voorkom je huidveroudering, rimpels, pigmentvlekken en huidkanker.

In onze zonneproducten zit een fysisch zonnefilter dit filter werkt als een spiegel, het product weerkaats de zonnestralen. Tevens zit er Nucleidefense in : dit is een werk stof die naast het beschermen van UV A en B stralen ook het DNA van je celkern beschermt. Dit houdt in dat je mooi en natuurlijk bruin wordt, zonder te verouderen.

Hoe ontstaat huidkanker?

Onze huid kan zonschade meerdere malen herstellen. Alleen wanneer we onze huid te vaak laten verbranden, hebben we sneller kans op huidkanker.

Vergelijk uw huid met een kladblok: Elke keer dat uw huid verbrandt en deze zich weer hersteld trekken we 1 velletje van het kladblok. Als het kladblok uiteindelijk leeg is (uw huid is dus zo vaak verbrand geweest) , kunnen uw goede cellen veranderen in kwaadaardige cellen met als gevolg : huidkanker.

 

 

Zoneigenschappen

De zon heeft zowel positieve als negatieve invloeden:

* Positieve invloeden van de zon zijn

– Vitamine D aanmaak (opbouw botten etc.)
– Goede invloed op humeur
– Alles groeit en bloeit beter (haren, nagels etc.)

* Negatieve invloeden van de zon zijn

– Vroegtijdige huidveroudering
– Huidverbranding
– Uitgezette bloedvaatjes
– Pigmentvlekken
– Huidkanker
– Zonneallergie
– In combi met medicijnen of parfums ; ontstaan van (pigment)vlekken

Zonnetips:

– Vermijd de zon wanneer uw huid licht rood wordt. – Houd het weerbericht goed in de gaten of kijk op internet/ teletekst en check de zonkrachtwaarden
– Draag in de volle zon een petje of zonnehoed en zonnebril
– Bescherm uw huid om de 2 uur opnieuw met image skin care zonneproducten en smeer uw huid opnieuw in na het zwemmen
– Gebruik voor kinderen tot 16 jaar een hoger beschermingsfactor

– Wintersporters gebruiken een zonneprodukt met een zeer hoog beschermingsfactor.

 

In mijn praktijk bied ik u verschillende zonnebrand producten. Komt een langs en laat u professioneel adviseren.

Melasma, Chloasma of ook wel het zwangerschapsmasker: 3 benamingen voor 1 aandoening, pigment!

Melasma is een pigmentstoornis waarbij op de huid donkerbruine, ontsierende vlekken ontstaan. Het kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan, maar meestal bij vrouwen tijdens hun vruchtbare leeftijd.

Hoe ontstaan deze vlekken?

De precieze oorzaak is niet bekend.

Wel treft  het vaak:
– zwangere dames
– dames die de pil slikken
– zonne(bank)liefhebbers
– mensen met stress
– gebruik van bepaalde cosmetica in combi met zonlicht
– gebruik van bepaalde medicijnen (1 op de 16 mensen gebruikt anti-depressivia, dit werkt op de lever, de lever voert afvalstoffen af en dit kan een pigmentvlek opleveren).

Dit kan leiden tot een verhoogde activiteit van pigmentcellen. Wanneer je dan een overgevoelig pigmentsysteem hebt, kan dit leiden tot meer pigmentvlekken.

Waar krijg je de pigmentvlekken?

– Op het voorhoofd
– De slapen
– De wangen
– Rondom de ogen
– Bovenlip en kin

 

In mijn praktijk bied ik u verschillende pigmentbehandelingen. Komt eens vrijblijvend langs voor een intakegesprek.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering!

 

[/vc_tta_accordion]
[heading text=”Stel hier uw vragen”]

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[heading text=”Contact gegevens”][contactbox phone=”06-38199480″ email=”info@anjaaugustijn.nl” website=”www.anjaaugustijn.nl” address=”Schiethoek 60 Bergen op Zoom”]