Oncologisch voetzorgverlener

In maart 2014 heb ik mijn diploma als oncologisch voetzorgverlener (OVV) behaald. Met dit diploma heb ik ook een signalerende rol bij de behandeling van kwaadaardige aandoeningen aan de voeten en bij de behandeling van perifere neuropathieën die als gevolg van chemotherapie kunnen ontstaan. Met advies van uw ovv kan de patiënt zelf ook een rol spelen in goede huidverzorging, bijvoorbeeld lymfeoedeem. In samenwerking met uw ovv kan er optimale voet zorg voor de oncologisch patiënt ontstaan.

De impact die de ziekte kan hebben op ons leven wordt vaak pas duidelijk als zij zich voordoet. Overlevingskansen van oncologiepatiënten nemen toe, waardoor ik regelmatig in mijn praktijk patiënten met oncologische klachten tegen komt.

Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt en gelukkig steeds beheersbaarder wordt, onder andere door de behandeling met chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en/of een combinatie hiervan. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam. Vooral snelgroeiende gezonde cellen kunnen worden aangetast door de chemotherapie. In de rustperioden van de chemokuur hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.

Sommige cytostatica kunnen (tijdelijk) beschadigingen veroorzaken (soms tot 2 jaar na de kuur).

  • Neuropathie, aan de zenuwuiteinden: (is meestal niet te herstellen)
    zoals gevoelloosheid, tintelend, verdoofd gevoel in vingertoppen, tenen en voetzolen, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies benen en/of armen, spier- en gewrichtspijn.
  • Huid aandoeningen: zoals droge huid, infecties, ontstekingen, hyper- of hypo pigmentaties, huiduitslag, overgevoelig voor de zon, psoriasis.
  • Nagel aandoeningen: zoals ribbels op nagels, brokkelige nagels, loslatende nagels, schimmelinfecties, hyperkeratose.
  • Hand/voet syndroom: Reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen.
  • Mogelijke klachten: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties.
  • Andere mogelijke bijwerkingen: verminderde aanmaak bloedcellen, bloedarmoede / neiging tot bloedingen, langere wondgenezing periode + 9 dagen of langer, ontregelde bloedsuiker, lymfeoedeem.

In de praktijk beschik ik naast mijn kwaliteiten ook veel informatie voor de oncologische cliënt. Uiteraard behandel ik alleen maar de oncologische patiënt na goedkeuring van uw behandelend arts. Mocht u vragen hebben of verdere informatie of een afspraak wilt maken dan ben ik uiteraard te bereiken via e-mail, facebook of telefonisch.

Graag tot ziens in mijn praktijk!