[vc_custom_heading text=”A”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

De slijmbeurs tussen de achillespees en het hielbot is ontstoken.

Oorzaken:

 • Overbelasting door slecht schoeisel.
 • Harde ondergrond of te snelle intensivering van looptraining.

Gewrichtsverstijving,
De botdelen van een gewricht zijn dan aan een gegroeid

Afwezigheid van 1 of meerdere nagels.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”D”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Dropping First is een afwijking in de voet waarbij verstijving aan de dorsale zijde van de 1ste middenvoetsbeen (os metatarsale 1) en het 1ste wigvormigbeen (os cuneiforme 1) optreedt. Os Metatarsale 1 staat hierdoor gefixeerd in plantairflexie. Hierdoor drukt het kopje sterk tegen de grond en zal veel pijn veroorzaken.

De gevolgen zijn eelt en /of likdoornvorming onder het kopje van metatarsale 1 en een exostose aan de dorsale zijde art. metatarsale 1 en cuneiforme. Vaak gaat men de voet lateraal afwikkelen.

Klacht:
Pijn onder os metatarsale I met callus en/of clavusvorming en wreefklachten door exostose bij art. metatarsale en cuneiforme I.

Oorzaak:
Verstijving dorsale zijde van art. metatarsale en cuneiforme I.

Door trauma of door het te strak strikken van de veters.

Het enige wat de medisch pedicure kan is het eelt verwijderen dat onder het kopje van het 1ste middenvoetsbeentje is ontstaan. Daarnaast wordt er een afwikkelbalkje geadviseerd en een zacht voetbed met een uitsparing, dit wordt door de podotherapeut verzorgd.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”H”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Klachten:
Eeltvorming en likdoorns buitenste voetrand.

Een hallux rigidus is een verstijving van de grote teen ten gevolge van slijtage van het gewricht. Deze slijtage hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. De pijnklachten van het gewricht kunnen geleidelijk aan optreden.

Bij een hallux rigidus staat de grote teen meestal rechtuit en is de functie sterk beperkt. Hoewel de klachten van een hallux rigidus meestal pas na het vijftigste levensjaar optreden. Kunnen ook jonge volwassenen er last van krijgen, in dit geval is de oorzaak vaak een sportletsel.

De functie van de grote teen is tijdens het lopen belangrijk, omdat de afzet voor een groot deel door de grote teen wordt verricht. Bij een hallux rigidus kan het gewricht niet meer goed strekken (omhoog bewegen, dorsaal flexie is beperkt) en kan krachtig afzetten of zelfs gewoon lopen al pijnlijk zijn.

Afhankelijk van de ernst van de afwijking van de hallux rigidus wordt een behandeling ingesteld. Begonnen kan worden met Podotherapie. Een steunzool in de schoen of een afwikkelbalk onder de zool kan de grote teen ontlasten. Als de pijnklachten toch aanhouden, kan een operatie overwogen worden.

Hallux valgus Is een aandoening van het gewricht tussen het 1ste middenvoetsbeentje en het basiskootje van de grote teen. Bij een hallux valgus staat de grote teen in abductie en het 1ste middenvoetsbeen in adductie. In een vergevorderd stadium ontstaat een gedeeltelijke ontwrichting met knokvorming. Het komt vaak voor bij platte voettypen.

 

Oorzaken:
Gewrichtsontsteking (bijv. als gevolg van reumatoïde artritis).

Voortdurende inwerking van mechanische factoren met kans op verstoring van de balans tussen de teenspieren.

Pes Transversus in combinatie met te spits schoeisel.

Chronisch trauma: te grote druk op de teen van buitenaf.

Erfelijke aanleg.

In aanleg een adductiestand van het eerste middenvoetsbeentje.

 

Symptomen:
Eerste middenvoetsbeen staat naar mediaal gericht. Grote teen staat naar lateraal gericht. Vaak rotatie om de lengteas van de grote teen.

Gevolgen:
Vermindering trekkracht van de spieren van de mediale boog. Verschuiving van het laterale sesambeentje: deze komt tussen het eerste en tweede middenvoetsbeentje te liggen .Verminderde beweeglijkheid van het gewricht tussen het eerste en het proximale kootje. Tweede teen gaat op of onder de grote teen liggen. Drukpunten op de knobbel waar een likdoorn kan ontstaan. Rode gezwollen huid rond het uitpuilende eerste middenvoetsbeentje. Geïrriteerde of ontstoken slijmbeurs aan de mediale zijde van de knobbel.

Uiterst gevoelig voor warmte en vorst.

Een beginnende hallux valgus is het beste te behandelen met een steunzool en een voorvoet siliconen orthese.

Hierbij staat de grote teen naar binnen. Doordat de tenen naar binnen wijst ontstaat een brede voorvoet. Is altijd een aangeboren afwijking of door een trauma ontstaan.

Op de onderzijde, ontstaat vaak door het doorzakken van het med lengtegewelf van de voet. Hierdoor word de trekkracht op het voetzoolvlies en het bot erg groot. Hierop word gereageerd met aangroei van botweefsel (exostose).

Een holvoet wordt gekenmerkt door hoge lengtebogen waardoor een abnormaal hoge wreef ontstaat. Verder zijn de voetzoolbanden gespannen en neigen de tenen tot klauwstand omdat de tenenbuiger overheersen t.o.v. de tenenstrekker.

Wat nog opvalt bij holvoeten is de strak gerekte achillespees. De onderkant van hielbeen is naar binnen gekanteld (varustand supinatie) terwijl de voorvoet meer op de binnenrand steunt (pronatie).

Oorzaken:
reumatische aandoeningen, erfelijkheid, diabetes,verlamming van bepaalde spiergroepen.

Kenmerken:
Hoge wreef, Hoge lengtebogen, Eelt vorming voorvoet en teentoppen, De achtervoet staat in aangevoerde stand, de voorvoet iets in afgevoerde stand. De meeste druk zit dan op middenvoetsbeentje 1, gespannen voetzoolbanden, moeilijke afwikkeling door stugheid, zwaar ontwikkelde spieren 1ste en 5de teen, toenemende klauwstand van de tenen, steile stand hielbeen ( kleine eivormige afdruk).

Adviezen:
Naar podotherapeut voor zooltjes, Het dragen van schoenen met een hakje, regelmatig bezoek aan een medisch pedicure.

Eeltvorming onder de nagel, er vormt zich veel hoornstof tussen de nagelplaat en het nagelbed.

Een hypertrofische nagel is een verdikte nagel, die geel van kleur is. Dit ontstaat doordat er verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. Meestal wordt dit veroorzaakt door een te trage groei van de nagel, ouderdom of te krappe schoenen.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”I”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passendeschoenen. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagel wal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 mm uit te steken voorbij de teentoppen.

Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagel wal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Als je van jezelf nagels met een bolle vorm hebt, heb je ook meer kans op een ingegroeide nagel. Vooral als je een grote teen met een bolle nagel hebt. In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg. Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie geeft verweking en hierdoor hebben bacteriën meer kans.

Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet)Een andere vaak voorkomende manier van ingroeien is hypertrofie. De buitenste nagelplooi wordt dikker door een ontsteking die diep onder het zachte weefsel zit .In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”K”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Bij klauwtenen overheersen de teenstrekkers waardoor de tenen omhoog staan. De tenen raken de grond niet maar zijn wel beweeglijk.

Hamertenen zijn kromme tenen waarbij het voorste teenkootje de grond wel raakt en op het topje ook eelt en likdoornvorming kan ontstaan. Hamertenen zijn meestal onbeweeglijk , de gewrichten tussen de teenkootjes en de middenvoetsbeentjes zijn gefixeerd.

Oorzaak:
Verstoring van het evenwicht in de strek- en buigspieren van de tenen. Secundair bij voetdeformiteiten zoals de knikvoet, spreidvoet, spitsvoet. Bij slappe en spastische verlammingen, zwakke dorsaalflectoren van de voet, reumatoïde artritis en langdurige immobiliteit. Zenuwstoringen. Ontstekingen van de gewrichten. Dragen van slecht passend schoeisel en te nauwe sokken of kousen.

Symptomen:
Doordat het steunpunt van de tenen zich van de bodem verheft, zodat het vlak van de bal van de voet de volledige belasting over moet nemen, wordt deze pijnlijk en vertoont karakteristieke overbelastingsverschijnselen en eeltgroei.

Wordt de teentop op de bodem van de schoen gedrukt, dan kan er naast de rand van de nagel pijnlijke eeltgroei ontstaan.

Pijnlijke eeltvorming op de tenen ter plaatse waar deze tegen de schoen schuren.

Deze voetafwijking is een combinatie van een klompvoet met een spitsvoet en word meestal na de geboorte al gecorrigeerd.

Een klompvoet is een aangeboren afwijking. Deze voetafwijking komt voor bij ongeveer 1 op de 800 pasgeborenen. Dit houdt in dat er per jaar in Nederland ongeveer 200 kinderen met een klompvoet worden geboren. Er worden tweemaal zoveel jongens met een klompvoet geboren als meisjes. Tevens hebben jongens vaker twee klompvoeten. De ernst van de aandoening varieert. De medische term voor klompvoet is pes varus.

Oorzaken:
Een klompvoet kan veroorzaakt worden door een verkeerde ligging in de baarmoeder, door bindweefselziekten of door een neurologische aandoening, zoals een open ruggetje of spasticiteit. Zeer vaak spelen erfelijke factoren een rol bij het ontstaan van een klompvoet. Verschijnselen in een vroeg stadium van de zwangerschap groeien bepaalde banden en pezen niet mee met de rest van de voet. Het gevolg is dat deze banden en pezen de voet in een afwijkende positie trekken. Ook de botten in de voet raken hierdoor vervormd.

Bij een klompvoet staat de voet naar beneden en naar binnen gekanteld en de voorvoet wijst naar binnen. Hierdoor ontstaat een komma-vormige voet. Alles bij elkaar zorgt deze afwijking ervoor dat een kind met een klompvoet bij de geboorte een voet heeft waarbij de voetzool naar boven wijst. Soms ontbreekt het scheepsvormigbeen.

Diagnose:
Soms is het mogelijk de klompvoet voor de geboorte aan te tonen met een echo. Na de geboorte kan de diagnose vrijwel altijd worden gesteld op basis van de typische stand van de voet. Om de oorzaak van de klompvoet te achterhalen wordt een gesprek met de ouders gevoerd en wordt een uitgebreid lichamelijk onderzoek van de baby uitgevoerd.

Behandeling:
Het is belangrijk dat de behandeling van een klompvoet zo snel mogelijk na de geboorte start. In eerste instantie wordt geprobeerd de voet soepel te maken en in de goede stand te duwen door massage. Deze gecorrigeerde stand wordt dan vastgehouden door de voet in te gipsen. Dit gips moet regelmatig verwisseld worden. Op de leeftijd van drie maanden worden speciale röntgenfoto’s gemaakt om vast te stellen of voldoende correctie bereikt is of dat een operatie nodig is om de stand van de voet te veranderen.

Het is de opzet van de behandeling een zo normaal mogelijke voet te maken die een zo normaal mogelijke functie heeft aan het einde van de behandeling. Bijna altijd blijft de voet echter iets kleiner en het onderbeen wat dunner, en mogelijk ook korter, dan normaal. De meeste kinderen zullen zich, met de juiste behandeling, normaal ontwikkelen en normaal kunnen deelnemen aan sport en andere activiteiten.

Knikvoeten worden ook wel x voeten genoemd. Het hielbeen is naar mediaal gekanteld waarbij de voorvoet afvoert. Bij de blauwdruk zie je een uitbochting mediaal bij het scheepsbeen en een lichte knik bij het teerlingbeen bij de omtreklijn.

Oorzaken: overgewicht, overbelasting, zwakte.

Bij een knikvoet zal het hielcontrefort meer naar de mediale zijde gaan staan dan naar de buitenzijde. Er is lateraal een normaal bogenstelsel of iets hoger en mediaal een normaal bogenstelsel of wat lager.

De nagels zijn dun en hol, dof van kleur, breken en scheuren gemakkelijk. Deze aandoening is meestal het gevolg van de inwerking van zeepwater en andere scheikundige producten. Kappers en automonteurs. Ook bloedarmoede komt veel voor bij mensen met deze aandoeningen.

Opgroeiende nagel vertoont overdwars een knik en je ziet dit vaak bij kleine kinderen , hun nagels zijn dun en met het aantrekken van de sokken knikt de nagel achterover.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”L”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Leukonychia (witte verkleuring) komt vaak voor, en berust op lucht in de nagel zonder duidelijke oorzaak.

Wanneer spreken we van overbeharing?

Van overbeharing is sprake wanneer u zelf vindt dat de haartjes op bv. bovenlip of kin zo opvallen dat u dit niet langer meer mooi vindt.

3 Fasen haren

Anagene fase: groeifase (in deze fase moet uw haar zitten, wanneer u definitief van uw haren af wilt.)
Katagene fase: rustfase
Telogene fase: uitvalfase

Tijdelijk ontharen

U kan  ij mij terecht voor het harsen van uw gezicht of lichaam. Dit is een tijdelijke ontharing, die om de 4- 6 weken herhaald moet worden voor het gewenste resultaat.

Welke zones kan u laten harsen?

 • – bovenlip
 • – Kin / kaaklijn
 • – Wangen
 • – gehele gelaat
 • – Benen
 • – Armen
 • – Rug
 • – bikinilijn
 • – oksels

Advies na het harsen

Na een harsbehandeling adviseren wij u om niet direct in de zon te gaan zitten. De haartjes op uw lichaam vormen een beschermlaagje en wanneer dit beschermlaagje verwijderd is, kunt u sneller verbranden. Te warm douchen of naar de sauna is ook niet prettig voor de huid die net onthaard is.

Heeft u nog vragen?

Dan nodigen ik u van harte uit voor een geheel vrijblijvend en kosteloos intakegesprek.

Graag tot ziens in mijn praktijk voor huidverbetering.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”M”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

De meest voorkomende vorm van fracturen aan de voet door overbelasting is de zogenaamde marsfractuur. Bij een marsfractuur zal meestal 1 van de 3 middelste middenvoetsbeentje breken.

Oorzaken: Overbelasting, Te stugge schoenen, Ondeugdelijke steunzolen.

Meestal is een samenspel van factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van dit vermoeidheidsbreukje / marsfractuur:

 • Een te snelle opvoering van tempo en / of duur van de trainingen in het begin van het seizoen of na het herstel van een blessure.
 • Het veelvuldig uitvoeren van heuveltraining, sprongvormen of andere belastende trainingsvormen.
 • Het veelvuldig uitvoeren van heuveltraining, sprongvormen of andere belastende trainingsvormen.
 • De aanwezigheid van sportrelevante afwijkingen, zoals een beenlengteverschil, een stand afwijking van de voeten (knik- platvoeten, holvoeten) of een relatief tekort aan spierkracht van de voet- en kuitspieren.
 • Bij vrouwen spelen soms hormonale factoren een rol bij het ontstaan van stress fracturen. Intensieve inspanning remt namelijk de aanmaak van sommige hormonen die betrokken zijn bij herstel van botten en de botaanmaak.

Klacht: Bij een marsfractuur voelt men pijn midden in de voorvoet bij lopen, rennen en springen, Druk van boven en vanonder is pijnlijk.

In de beginfase van het ontstaan van een vermoeidheidsbreukje is er vaak een dragelijke pijn, die met name optreedt tijdens de landing. Als er met deze klacht doorgetraind wordt, kan de pijn (soms plotseling door extern geweld) dusdanig verergeren, dat er ook pijn bij wandelen of zelfs in rust voorkomt. Soms is er een duidelijke zwelling te zien op de plaats van de pijn.

Dit is een inklemming van een zenuw ter hoogte van de samenvloeiing van de digitale zenuwen afkomstig van de mediale en laterale plantaire zenuw. Dit is meestal gelegen in de intermetatarsale ruimte III-IV juist onder het intermetatarsaal ligament. Dit geeft erge pijnscheuten vooral tussen de derde en vierde teen, al hoewel andere tenen ook mogelijk zijn. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen (8/1) en vooral tussen 40 en 60 jaar, alhoewel alle leeftijden mogelijk zijn.

Oorzaak: Dragen van (nauw)schoeisel, dit is waarschijnlijk door sterke inklemming van de zenuw tussen de metatarsaalkoppen, het intermetatarsaal ligament en de bursa. Vaak bij pes transversus.

Symptomen: Voorvoetpijn, in de intermetatarsale ruimte III-IV, Hevige uitstralende/ stekende pijn, Uitstraling in de tenen, doof gevoel in de tenen, Belastingsgebonden, nauw schoeisel geven toename pijnklachten, Mobilisatiepijn/palpatiepijn.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”O”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Onychauxis is een algeheel verdikte nagelplaat. De oorzaak ligt in een afwijkende werking van de nagelwortel ( de matrix) De nagelplaat is verdikt, doordat er verschillende hoornlagen dakpansgewijs over elkaar heen groeien de lengte groei is sterk geremd.

Het ontstaan en het verloop van deze aandoening waarbij de nagel of geheel of gedeeltelijk loslaat gaat uiterst langzaam. Het begint bij een abnormale loslating aan het vrije uiteinde van de nagel. De ruimte onder de vrije rand wordt opgevuld met verhoornde huidlagen.

Het loslaten van de nagel aan de achterzijde van proximaal naar distaal. Ontstekingsverschijnselen komen weinig voor.

Oorzaken: algemene ziekten zoals slechte oppervlakkige doorbloeding, schildklierziekten, huidziekten zoals psoriasis en eczeem, circulatiestoornissen in de ledematen, sommige cosmetische producten, trauma (stoten, tussen de deur komen), eeltknobbel onder de nagel, botwoekering onder de nagel.

Als een nagel gaat loslaten wordt hij wit van kleur. De behandeling is voornamelijk gericht op het voorkomen van infecties. Tevens moeten we proberen te voorkomen dat de nagel blijft haken in sokken of het beddengoed. De nagel wordt geknipt en indien nodig netjes glad gefreesd. Dit is om het splijten en brokkelen te beperken.

Als de nagel in zijn geheel loslaat en hinder oplevert, moet hij verwijderd worden. De oude nagel blijft net zolang zitten totdat onder deze nagel een nieuwe nagel doorgeschoven is. De nieuwe nagel is meestal niet zo mooi als de oude nagel.

Eeltvorming in de nagelwal.

Psoriasis van de nagels kan zich uiten door kleine putjes in de nagels, het ‘olievlekfenomeen’ (een geel bruine verkleuring van de nagelplaat, alsof er een druppel olie onder gelopen is), misvorming van de nagelplaat, en soms ook (gedeeltelijke) loslating van de nagelplaat.

Omdat de nagel vaak niet helemaal intact is, is deze ook gevoeliger voor infecties. De nagel gaat blauw / zwart verkleuren. Het is een bloeding van het nagelbed waarbij bloed tussen nagelbed en nagel zit. Het begint meestal aan de basis en is vaak pijnlijk. Ook het gewricht kan pijnlijk zijn. Later kan de nagel gaan loslaten.

Oorzaak: Dit kan zijn ontstaan door beknelling, klap of stoot, te kleine schoenen of door te lange nagels.

Behandeling: Het beste is als men direct hulp zoekt meteen na het ontstaan van de bloeding, liefst binnen 15 minuten. De verzorger boort op de plaats van de blauwe plek een gaatje in de nagel zodat het bloed er uit kan lopen. Een andere methoden is: met een verhitte paperclip een gaatje schroeien. Als handvat voor de paperclip is een kurk geschikt. Dit om te voorkomen dat er brandblaren, aan de vingers, als extra probleem bij komen.

Doordat het bloed weg kan vermindert de druk en de pijn en de nagel blijft meestal behouden. Als het niet mogelijk is geweest om meteen deze behandeling toe te passen, kunt u het beste de nagel goed in de gaten houden en extra goede hygiënemaatregelen toe te passen.

Als de nagel loslaat wees dan voorzichtig met het uit en aandoen van kousen of sokken om te voorkomen dat de nagel er afgetrokken wordt. Dit geeft een grotere kans op infectie en nagelbedbeschadiging.

Hierbij is de nagel gespleten. De oorzaak kan liggen in een huidziekte, ouderdom of letsel. Aanvankelijk kan de nagel in de lengterichting groeven en richels vertonen die later inscheuren en een gespleten nagel veroorzaken.

Over dwarse splijting van de nagelplaat. Je ziet dit bij huisvrouwen die veel in het water zitten met schoonmaakmiddelen, nagellak, aceton.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”P”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Nagelomloop, infectie rond de nagel.

Wratjes in de nagelwal

Hierbij komen vaak nagelwalproblemen van de 1ste teen voor ten gevolge van het naar binnen kantelen van de voet in de schoen. Een andere aandoening is de weke likdoorn tussen de 4e en 5e teen: deze aandoening word veroorzaakt door een verkeerde afwikkeling van de voet.

Bij deze meest voorkomende vorm is het hielbeen naar binnen gekanteld (planus valgus). Deze klacht kan aangeboren zijn, of op latere leeftijd verworven. Verder zijn de banden en spieren slap of uitgerekt waardoor de samenhang van de voetbeentjes is verminderd. Op de blauwdruk is de hele voet zichtbaar.

Wanneer men van een platvoet spreekt zijn beide lengtebogen doorgezakt.

Oorzaken: gewicht, zwangerschap, de stand van het hielbeenspierzwakte na een ziekbed of aangeboren zwak bind- en spierweefsel. Als de spieren het begeven komen de banden in actie totdat die het ook begeven, met als gevolg dat de gehele voet inzakt. Er bestaan zowel aangeboren als verworven platvoeten.

Kenmerken: Geen bogenstelsel, Hierdoor is de voet langer geworden. De voet is op de blauwdruk geheel zichtbaar. Er ontwikkelt zich een hallux valgus door afvlakken van de mediale lengteboog.

Klachten: Sterk vermoeide voeten onder de bal van de voet of op de voetrug, onder, binnen, of buiten de enkel, soms ook het kuitbeen, het dijbeen, de heup en de rug. Meer voettranspiratie, Pijn en kramp in de voeten en kuitstreek, Pijn onder hiel/ hielspoorvorming.

Adviezen: Zorg voor schoeisel met laag voetbed, lagere hak en vetersluiting, drukontlastende middelen zoals vilt. Naar de podotherapeut voor zooltjes.

Kan zich uiten door kleine putjes in de nagels, het ‘olievlekfenomeen’ (een geel bruine verkleuring van de nagelplaat, alsof er een druppel olie onder gelopen is), misvorming van de nagelplaat, en soms ook (gedeeltelijke) loslating van de nagelplaat. Omdat de nagel vaak niet helemaal intact is, is deze ook gevoeliger voor infecties.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”R”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Ramshoornnagel is een onregelmatig verdikte nagelplaat en veranderen van groei richting. Hij groeit in een klauwvorm over de top van de teen opzij. Er is een vertraagde afschilfering.

Er bestaan 3 vormen: hypertrofische nagel, nagelbed en nagel nemen een hoornvorm aan, papegaai nagel.

Oorzaken kunnen zijn: infectie ziekten, stofwisselingziekten, chronische druk, erfelijkheid.

Onder of bovenliggende tenen. Over elkaar heen liggen van tenen; het betreft hier meestal de tweede teen.

Oorzaak: ten gevolge van druk van de schoen, ten gevolge van een systeem ziekte, zoals reumatische artritis, pes transversus, hallux valgus.

Symptomen en verschijnselen: Vaak is er een (sub) luxatie in het MTP gewricht aanwezig, vooraf gegaan door met een ontsteking van het gewricht. Waardoor de gewrichtsbanden minder elastisch worden en het gewrichtskapsel uitgerekt worden door zwelling.

Pijnklachten als gevolg van wrijving (frictie) tussen de tenen (interdigitaal).

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”S”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Schimmelnagel is te herkennen aan: geel/bruine verkleuring, brokkelige structuur, verdikking, gedeeltelijke loslating v.d. nagel, soms onaangename geur.

Mogelijke gevolgen van een schimmelnagel: afbreken van de nagels, brokkelige structuur, ingroeien van de nagels, verdikking.

Gevolg: knellende schoenen, ingroeien of ingroeiende nagel.

Bij de spitsvoet is de hiel geheven van de grond, de lichaamslast drukt op de kopjes van de middenvoetsbeenderen en de tenen vertonen vaak een klauwstand. Het is soms secundair aangeboren door bewegingsbeperking in de baarmoeder maar is meestal tijdens het leven ontstaan.

Oorzaken: verschil in beenlengte, enkeltrauma, verbrandingen, verlammingen, ontstekingen van de huid en spieren door jarenlang lopen op hoge hakken.

Klachten: Eeltvorming onder de voorvoet met likdoornvorming en klauw of hamertenen.

Hierbij raken de beenderen van de mediale voetboog de grond en is de voorvoetboog geheel afgeplat. Geeft ook vaak een mortonse neuralgie. Dit gaat gepaard met veel pijn doordat er een zenuwtakje bekneld raakt.

De aandoening kan aangeboren zijn maar is meestal verworven doordat de bandjes die de middenvoetsbeenderen onderling verbinden het laten afweten. De spreidvoet of doorgezakte voorvoet kenmerkt zich door: De voorvoetboog is doorgezakt met als gevolg dat de tenen gespreid zijn, Eén of meer middenvoetsbeentjes zijn verzwakt.

Oorzaken: te hoge hakken, holvoet of platvoet, zwaarlijvigheid, reuma, diabetes, atrofie.

De klachten zijn: pijn onder de bal van de voet, scherpe pijn boven op de voorvoet met name tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet.

Draag verantwoord schoeisel en dus geen hoge hakken! Verder is het aan te bevelen om een correctie/steunzool aan te laten meten door de podotherapeut.

Likdoorn onder de nagelplaat.

Wrat onder de nagelplaat.

Een botwoekering onder de nagel, waardoor de nagel ter plaatse omhoog word gedrukt, wat veel pijn kan veroorzaken. Dit ontstaat door een overprikkelen van het beenvlies. Er ontwikkelt zich dan op het onderliggend botstuk een beenaangroeisel. Behandeling is voor behouden aan een arts.

Tumor onder de nagelplaat.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”U”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn: Verkeerde schoenen (te smal of te kort), Verkeerd knippen (te kort ) Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol), Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal, Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit, Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet).

Ingegroeide nagels komen relatief veel voor bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei).

Dit is een vergroeide nagel. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Voorbeelden: klap of stoot, nagelbeugel, nagelloslating, nageloperatie. In bijna alle gevallen gaat de nagel er in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel een langdurig proces is, kunnen hierbij problemen ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat nu geen druk ondervindt van de nagel, komt daardoor iets omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Gevolg: de nagel groeit in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel.

Een medisch pedicure of podotherapeut kan met verschillende technieken de nagel begeleiden tot normale groei (nagelbeugeltechniek). Dit is een vrij langdurig proces. De klant moet vaak terugkomen voor behandeling. Hij/zij moet ruime schoenen dragen en alert zijn op roodheid of pijnklachten en dan direct contact opnemen met de behandelend verzorger. Bepaalde nagelproblemen zoals een stootnagel zijn zonder de gel-techniek niet op te lossen. In veel gevallen is het mogelijk met gel een afwijkende groei van nagels te corrigeren. Een gelnagel op je teen is anders dan op je vingers.

Op je teen is het vaak niet bedoeld als verfraaiing, maar om een probleem te verhelpen of te verbergen. Deze kunstnagel heeft dan ook de normale lengte en dikte, en is net zo flexibel als het origineel. Het is ook niet de bedoeling dat de gelnagel bij gevuld wordt, uiteindelijk zal de natuurlijke nagel de functie van de ‘nepnagel’ weer overnemen.

De kleur is blank of wit. De witte wordt eigenlijk alleen gebruikt om sterke verkleuringen te verbergen en niet iedereen wil daarvoor met een harde kleur nagellak aan de slag. De gelnagel verlengt deze nagel, fungeert dan als een soort begeleider en voorkomt dat de eigen nagel in het vlees gaat groeien, wat erg pijnlijk kan zijn. Let wel; de nagel kan niet geplaatst worden als er sprake is van een ontsteking, (open) wond of een onduidelijke oorzaak van het probleem.

[/vc_tta_accordion][vc_custom_heading text=”T”][vc_tta_accordion style=”modern” shape=”round” color=”green” active_section=”” collapsible_all=”true”]

Pijnlijk gezwel of wratjes onder de nagelplaat.

Te ronde nagelstand die er voor zorgt dat de nagelranden in de huid gaan steken en vast kunnen gaan zitten. Door de nagels regelmatig goed te laten knippen en vrezen bij de pedicure kunnen problemen verholpen en voorkomen worden. Aangeboren afwijking of door het dragen van te smal schoeisel.

[/vc_tta_accordion]
[heading text=”Stel hier uw vragen”]

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

[heading text=”Contact gegevens”][contactbox phone=”06-38199480″ email=”info@anjaaugustijn.nl” website=”www.anjaaugustijn.nl” address=”Schiethoek 60 Bergen op Zoom”]